Filozof Biyografileri

Friedrich Engels Kimdir, Hayatı, Kitapları, Felsefesi, Hakkında Bilgi

ENGELS, Friedrich (1820-1895) Alman, düşünür. Marx’la birlikte Bilimsel Sosyalizm’in iki kurucusundan biridir.

28 Kasım 1820’de Prusya’nın Rhine Eyaleti’ne bağlı Barmen kentinde doğdu, 5 Ağustas 1895’te Londra’da öldü. Muhafazakâr siyasi görüşleri olan dindar ve zengin bir pamuklu dokuma fabrikatörünün sekiz çocuğundan en büyüğü idi. Annesi Elizabeth nee van Haar kültürlü bir aileden’geliyordu. 14 yaşına kadar dinsel eğitimin ağır bastığı Barmen’deki bir okula gitti. 1834’te Elberfeld Lisesi’ne girdi Yunanca ve Latince öğrendi, edebiyatla ilgilendi. Babasının zoruyla 1837’de okulu bırakarak onun işinde çalışmaya başladı. 1839’da F.Oswald takma adı ile “Wuppertal’den Mektuplar” başlığı altında kapitalizmin işleyişini ve burjuvazinin değer yargılarını eleştiren ilk yazıları Telegraph für Deutschland’da yayımlandı.

1841’de askere yazıldı ve Berlin’e gitti. Bu sırada Prusya Kralı IV. Friedrich Wilhelm’in otoriter yönetimi yaygın tepkiler uyandırmaktaydı ve bu tepkilerin odağında daha çok Hegel’in genç ve sol izleyicileri yer alıyordu. Berlin’de bu ortama giren ve yoğun bir biçimde felsefe çalışmaya başlayan Engels, B.Bauer ve L.Feuerbach’ın eleştirici ve maddeci felsefi görüşlerinin etkisi altında kaldı. Özellikle Feuerbach’ın yapıtlarının kendisinde uyandırdığı “özgürleştirici etki”yi Engels daha sonra da şükranla anmıştır. Hegel’in felsefesini din karşıtı ve devrimci bir biçimde yorumlayan Sol Hegelciler çevresinde, Engels’ten bir buçuk yaş büyük olan Kari Marx da vardı; ancak iki genç Berlin’de karşılaşmadılar. Engels’in Berlin’e gittiği yıl Marx üniversitedeki doktorasını tamamlayarak Bonn’ a geçmişti. Bu dönem içinde Engels, Prusya kralı tarafından Hegel’in Berlin Üniversitesi’ndeki kürsüsüne atanan muhafazakâr-dinci filozof Schelling’e karşı imzasız iki yergi ile din karşıtı bir deneme yayımlamıştır.

Engels 1843’te babasının fabrikasında çalışmak üzere Manchester’e gitti. İşçi sınıfının çalışma ve yaşama koşullarını yakından gözledi; bu konuda yazılmış pek çok çalışmayı inceledi ve bütün bunların ürünü olarak 1845’te Die Lage der arbeitenden Klasse in England (“İngiltere’de Emekçi Sınıfların Durumu”) adlı yapıtım yayımladı. Daha önce Fransız sosyalistlerinden Saint- Simon ve Fourier’nin yapıtlarını inceleyen Engels’in sosyalizme bağlanması, işçi sınıfını yakından tanıdıktan sonra; İngiltere’de gerçekleşti. Aynı yıllarda Londra’daki muhalif ve gizli Alman dernekleriyle ilişki kurdu; oradaki Chartist ve Owenci yayın organlarına yazılar yazdı.

İlgili Makaleler