Edebi Şahsiyetler

Frederic Chopin Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Fryderyk Franciszek Chopin (1 Mart-Bazı kaynaklarda 5 Mart- 1810, Zelazowa-Wola Polonya – 18 Ekim 1849, Paris), romantik dönemin özellikle piyano konçertolarıyla tanınan Polonyalı piyanist ve bestecisi.

Babası öğretmen bir Fransız, annesi Polonyalı idi. Müziğe çok küçük yaşlarda gösterdiği olağanüstü yakınlık nedeniyle Paris’e gönderildi. Burada birçok şair, edebiyat adamı ve müzikçiyle dostluk kurdu, aynı zamanaa Paris sosyetesinin en sevilen bestecileri arasında yer aldı. Klasik biçimdeki sonat, konçerto, rondo gibi yapıtların yanısıra Polonya halk müziği motiflerinden esinlenerek yazdığı polonezler ve mazurkalar gerek melodi zenginliği, gerek engin düşgücü ve cüretli armoni yenilikleriyle çağdaşı olan birçok müzikçiyi etkiledi. 2. Piyano Sonatı’nın adagio bölümü, daha sonra Cenaze Marşı olarak dünyanın birçok ülkesinde benimsendi. Valsleri, etüdleri, prelüdleri, fantezileri de derin bir lirizm ve heyecan yoğunluğu taşıyan yapıtlardır.

Sanatçı henüz 39 yaşında iken tüberkülozdan öldü. Paris’te Pére-Lachaise mezarlığında gömülü ide de  kalbi Varşova’da bir kilisede bulunmaktadır.