Edebi Şahsiyetler

Franz von Suppe Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SUPPE, Franz von (1819-1895)

Belçika asıllı Avusturyalı besteci. Operetleriyle tanınmıştır.

18 Nisan 1819’da Dalmaçya’da Spalato (bugün Split) kentinde doğdu, 21 Mayıs 1895’te Viyana’da öldü. Asıl adı Francesco Ezechiele Ermenegildo Cavaliere Suppe-Demelli’dir. Belçika kökenli bir ailenin oğluydu. Küçük yaşta Viyana’ya gitti. Simon Sechter (1788-1867) gibi döneminin ünlü müzisyenlerinden ders aldı. Viyana ve Pressburg’da birçok tiyatronun orkestrasını yönetti. Yaşamının son otuz yılında görev yaptığı, tarihi An der Wien tiyatrosu bunların en önemlisidir.

Suppe, yaylı sazlar dörtlüleri, bir senfoni, liedler, missalar ve requiem’ler yazmış olmakla birlikte, daha çok operetleriyle tanınmış ve sevilmiştir. 150 kadar yapıtının 31’ini operetler oluşturur. Onun 20. yy ortalarına değin, Alman ve Avusturya hafif opera yazımında etkili olan üslubu, Offenbach başta olmak üzere Fransız bestecilerinin ve İtalyan güldürücü opera (opera buffa) tarzının izlerini taşır.

• YAPITLAR (başlıca): Operet: Pique dame, 1864, (Maça Kızı); Die schöne Galathee, 1865, (“Güzel Galatee); Leichte Kavallerie, 1866, (Hafif Süvari Alayı); Boccaccio, 1879. Uvertür: Dichter und Bauer, (Şair ve Köylü).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi