Edebi Şahsiyetler

Franz Kafka Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

KAFKA, Franz (1883-1924) Çek asıllı Avusturyalı yazar. Özgün bir üslup geliştirdiği yapıtlarında çağımız insanının yalnızlığını, kendi kendine yabancılaşmasını ve iletişimsizliğini dile getirmiştir.

3 Temmuz 1883’te Prag’da doğdu, 3 Haziran 1924’te Viyana, yakınlarındaki Kierling Sanatoryu-mu’nda öldü. Babası, taşralı bir Çek Yahudisi’ydi. Zor koşullar altında büyümüş, varlıklı bir Alman Yahudi ailesinden gelen karısıyla evlendikten sonra zengin olmuştu. Kafka’nın ürkek, çekingen, alçakgönüllü kişiliği annesinden geliyordu. Babasından aldığı özellikler ise oldukça azdı. Çok hareketli ve güçlü bir insan olan babasının karşısında, zayıf bünyesiyle kendini zavallı ve çaresiz görürdü. Babası onun için hep bir korku kaynağı oldu ve giderek dışa kapanmasına yol açtı. “Das Urteil” (Hüküm) ve “Die Verwandlung” (Değişim) gibi öykülerindeki baba tipleri, babasına yazdığı, ama onun eline ulaşmayan “Brief an den Vater” (“Babaya Mektup”) hep babasıyla arasındaki bu ilişkiyi yansıtan ipuçlarıdır.

Kafka’nın Prag’da 1893-1901 arasında gittiği tutucu bir öğretim kurumu olan Avusturya lisesi de onun yalnızlığını ve kendi içine kapanmasını pekiştirdi. Lise yıllarında ilişki kurduğu tek kişi, sınıf arkadaşı Oskar Pollak oldu. 1901’de liseyi bitirdikten sonra Prag Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’ne girdi. Ancak daha çok ilgisini çektiği için Alman edebiyatı derslerini izliyordu. 1902’de Max Brod’la tanıştı. Max Brod, Kafka’nın yaşamı boyunca ilişki kurabildiği sayılı kişilerden biri oldu. Kafka’nın ölümünden sonra yakılmasını vasiyet ettiği tüm yapıtlarını Max Brod toplayıp yayımladı.

Kafka ilk yapıtı olan “Beschreibung eines Kampfes” (Bir Savaşın Tasviri) adlı öyküsünü öğrencilik yıllarında yazdı. 1906’da hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı. Bu bir yılın sonunda Prag’dan uzaklaşmaya çalıştıysa da başaramadı. 1907’de İş Kazaları Sigorta Şirketi’ne memur olarak girdi. Bu şirketteki işi hafif olduğu için, yazı yazmaya zaman ayırabiliyordu.

İlgili Makaleler