Edebi Şahsiyetler

Franz Bopp Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BOPP, Franz (1791-1867)

Alman dilbilimci. Karşılaştırmalı dilbilim çalışmalarında Sanskritçe’nin önemini ortaya çıkarmıştır.

14    Eylül 1791’de Mainz’de doğdu. 1812’den başlayarak Londra ile Paris’te Sanskrıtçe eğitimi gördü. 1821-1864 arasında Berlin Universitesi’nde Doğu edebiyatı ve genel dilbilim profesörü olarak görevde bulundu. 23 Ekim 1867’de Berlin’de öldü.

Almanya’da filoloji çalışmalarının, onun 1816’da henüz Paris’teyken basılan Über das Conjugatıonssytem der Sanskritsprache. in Vergleichung mit jenem der griechischen, persıscben und germaniscben Sprache (“Sanskritçe’nin Yunanca, Latince, Farsça ve Cermen Dili ile Karşılaştırmalı Çekim Sistemi Üzerine”) adlı yapıtı ile başladığı kabul edilir. Sanskritçe üzerine yaptığı araştırmalardan dolayı kendisine Berlin Akademisi’nce 1822’de profesörlük unvanı verilmiştir. 1833’te başladığı anıtsal yapıtı Vergleichende Grammatik des Sanskrit, Zend, Griechischen, Lateinischen, Litauischen, Altslawischen, Gotischen und Deutschen’in (“Sanskritçe, Zendî Dili, Yunanca, Latince, Litvanca, Eski Slavca, Gotça ve Almanca’nm Karşılaştırmalı Dilbilgisi”) yazılması 16 yıl sürmüş, ilk baskısı 1852’de çıkmış ve bunu iki baskı daha izlemiştir.

Amacı, karşılaştırma yöntemiyle çeşitli diller arasındaki ilişkileri, benzerlikleri belirleyip dil ailelerini saptamak olarak tanımlanan “karşılaştırmalı dilbilgisi” araştırmaları ilk kez 19.yy’da yapılmıştır. Bu, dile yönelik ilk bilimsel yaklaşım sayılır. Bu tür incelemelerin kuramsal temelleri J.G.Herder, J.Grimm, von Schlegel kardeşler ve W. von Humboldt tarafından atılmıştır. Ses değişmelerine büyük önem veren karşılaştırmalı dilbilimde, önceleri, çeşitli dillerin türediği ilk dili, yani “kökdil”i (Ursprache) belirleme çabaları ağır basmıştır. Hint-Avrupa dilleri üzerinde yoğunlaşan bu tür ilk büyük çalışmaları yapanlar Danimarkalı Rask, Alman Grimm ve Bopp’tur.

İlgili Makaleler