Nedir ?

Fransiyum Nedir, Ne Demek, Özellikleri Hakkında Bilgi

Fransiyum, sembolü Fr ve atom numarası 87 olan bir kimyasal elementtir. Eka-sezyum olarak bilinirdi. Bu son derece radyoaktiftir; en istikrarlı izotopu olan fransiyum-223 (başlangıçta doğal çöküntü zincirinden sonra aktinum K olarak adlandırılır), sadece 22 dakikalık bir yarı ömre sahiptir. Sadece sezyumun ardında ikinci en az elektronegatif unsurdur ve ikinci derecede nadiren doğal olarak meydana gelen elementtir (astatinden sonra). Fransiyumun izotopları hızla astatin, radyum ve radona dönüşür. Bir alkali metal olarak, bir değerlik elektronuna sahiptir.

Toplu fransiyum hiç görülmedi. Periyodik tablo sütunundaki diğer elementlerin genel görünüşünden dolayı, yeterli miktarda dökme katı veya sıvı olarak görülmesi için yeterli miktarda toplanabiliyorsa, franiyumun oldukça reaktif bir metal gibi görüneceği varsayılmaktadır. Böyle bir numunenin elde edilmesi son derece olanaksızdır, çünkü çürümenin aşırı ısısı (en uzun ömürlü izotopun yarı ömrü sadece 22 dakikadır) elementin görüntülenebilir herhangi bir miktarını hemen buharlaştırabilir.
Francine, Marguerite Perey tarafından 1939 yılında Fransa’da (elementin ismini aldığı) keşfedilmiştir. Bu, sentezden ziyade doğada bulunan ilk elementti. Laboratuvarın dışında, nadiren, nadiren, izotop fransiyum-223’ün sürekli olarak oluştuğu ve bozulduğu, uranyum ve toryum cevherlerinde bulunan eser miktarları ile, çok nadirdir. Yerkabuğunda herhangi bir zamanda 20-30 g (bir ons) kadar az bulunur; diğer izotoplar (fransiyum-221 hariç) tamamen sentetiktir. Laboratuarda üretilen en büyük miktar 300.000’den fazla atomdan oluşan bir kümedir.

İlgili Makaleler