Tarihi Şahsiyetler

François Mitterrand Kimdir, Hayatı, Dönemi, Eserleri, Hakkında Bilgi

MITTERAND, François (1916)

Fransız siyaset ve devlet adamı. Uzun yıllar sosyalist harekete önderlik etmiş, 1981’de cumhurbaşkanı seçilmiştir.

François Maurice Adrien Marie Mitterand 26 Ekim 1916’da Charente’da Jarnac’ta doğdu. Asıl mesleği demiryolu istasyon şefliği olan babası, sonradan şarap üreticiliğine başlamış liberal görüşlü bir kişiydi. Ortaöğrenimini Angouleme’de tamamladıktan sonra Paris Üniversitesi’ne girerek hukuk öğrenimi gördü. II.Dünya Savaşı başlayınca orduya yazıldı. Haziran 1940’ta Verdun’de Almanlar’a tutsak düştüyse de kısa bir süre sonra kaçmayı başararak Fransa’ya geri döndü. Vichy hükümetine bağlı olarak devlet memurluğu yaptığı bu dönemde, Savaş Tutsakları ve Sürgünleri Ulusal Hareketi adlı direniş örgütüne de başkanlık etti. II.Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan de Gaulle başkanlığındaki kısa süreli geçici
hükümette savaş tutsakları ve sürgünleri bakanlığı yaptı.

UDSR (Union Democratique et Socialiste de la Resistence-Demokratik ve Sosyalist Direniş Birliği) adlı partinin adayı olarak katıldığı 1946 seçimlerini kazanarak Ulusal Meclis’e girdikten sonra, 1947-1957 arasında kurulan kısa süreli hükümetlerde birçok kez bakanlık yaptı. 1953’te UDSR’nin başkanlığına seçildi. 1954’te başlayan Cezayir Ayaklanması’na karşı çıkarak hareketin önderleriyle hiçbir biçimde uzlaşıl-maması gerektiğini savunduysa da, sonradan bu ülkenin bağımsızlığını destekleyen bir tutum takındı. De Gaulle tarafından hazırlanan ve yasama organının yetkilerini kısıtlayarak cumhurbaşkanına geniş yetkiler tanıyan 1958 anayasasına karşı çıkan Mitterand, aynı yıl yapılan Ulusal Meclis seçimlerini yitirdi ve UDSR başkanlığından ayrıldı. Yeniden Ulusal Meclis üyesi seçildiği 1962’ye değin Senato üyeliği görevinde bulundu.

Ulusal Meclis üyesi olduktan sonra sol muhalefetin önde gelen isimlerinden biri durumuna gelen Mitterand’ın, komünist olmayan solu birleştirme çabalarının sonucunda, 1964’te birçok sol hareket CIR (Convertion des Institutions Republicaines-Cumhuriyetçi Kuruluşlar Birliği) adı altında bir araya geldi. 1965 cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koyan Mitterand, de Gaulle’e karşı FGDS (Federati-on de la Gauche Democratique et Socialiste-Demokratik ve Sosyalist Sol Federasyonu) adlı bir örgüt olarak birleşen sol partilerin ve FKP’nin (Fransız Komünist Partisi)desteğiyle seçimlerin ikinci turunda % 45 oranında oy aldı. Seçimlerden sonra başkanlığına getirildiği FGDS ile FKP arasında Şubat 1968’de ortak bir hükümet programının hazırlanması konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak bu iki hareketin, Mayıs 1968’de başlayan siyasi ve toplumsal bunalım sırasında, izlenmesi gereken siyasi çizgi konusunda anlaşmaya varamamaları de Gaulle ve yandaşlarının Haziran 1968 seçimlerini kazanmalarında önemli rol oynadı. Seçimlerden sonra FGDS dağıldı.

İlgili Makaleler