Edebi Şahsiyetler

François Mignet Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MIGNET, François (1796-1884)

Fransız, tarihçi. 16.yy Fransa ve Fransız Devrimi tarihine ilişkin çalışmalarıyla tanınmıştır.

François Auguste Marie Mignet 8 Mayıs 1796’da Aixen-Provence’ta doğdu, 24 Mart 1884’te Paris’te öldü. Aix-en-Provence’taki Ecole de Droit’da hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra avukatlık yapmaya başladı. Bir yandan da Fransız tarihi üzerine incelemelerde bulundu. 1821’de yayımladığı Essai sur les institutions de Saint-Louis (“Saint-Louis’nin Kurumlan Üzerine Deneme”) ile tarihçi olarak dikkat çekti ve Yazıtlar ve Edebiyat Akademisi’ne üye kabul edildi. 1821’de Paris’e yerleştikten sonra akademik yaşamdan uzaklaşarak gazeteciliğe yöneldi. Önceleri Adolphe Thiers’le birlikte monarşi yönetimine muhalif bir gazete olan Courrier français’de çalıştı. Bu dönemde Fransız Devrimi tarihi üzerine yaptığı incelemelerin sonucunda 1824’te Histoire de la revolution française (“Fransız Devrimi Tarihi”) adlı iki ciltlik kitabını yayımladı.

Mignet’nin 1830’da A.Thiers ve A.Carrel’le birlikte yayımlamaya başladığı Le national adlı dergi X.Charles’ı iktidardan uzaklaştıracak olan 1830 Dev-rimi’nin hazırlanmasında önemli rol oynadı. Devrimden sonra gazetecilik mesleğinden ayrılarak tüm zamanını tarih çalışmalarına verdi. Aynı tarihte Dışişleri Bakanlığı’nın arşiv müdürlüğüne atandı. 1848’e değin sürdürdüğü bu görevi sırasında, Fransız tarihinin özellikle 16.yy dönemine ilişkin yayımlanmamış birçok belgeyle bir dizi diplomatik belgeyi yayımlayarak Fransız tarih yazıcılığına önemli katkıda bulundu. Mignet 1832’de Ahlaki ve Siyasi Bilimler Akade-misi’ne, 1836’da da Fransız Akademisi’ne üye seçildi.

•    YAPITLAR (başlıca): Essai sur les institutions de Saint-Louis, 1821, (“Saint-Louis’nin Kurumlan Üzerine Deneme”); Histoire de la revolution française, 2 cilt, 1824, (“Fransız Devrimi Tarihi”); Negociations relatives â la succession d’Espagne sous Louis XIV, 4 cilt, 1835-1842, (“XIV.Louis Döneminde Ispanya Verasetiyle İlgili Görüşmeler”); Antonio Perez et Philippe II, 1845, (“Antonio Perez ve II.Philippe”); Histoire de Marie Stuart, 1851, (“Mary Stuart Tarihi”); Histoire de la rivalite de François I.et Charles Quint, 1875, (“I.François ile V.Charles Arasındaki Rekabetin Tarihi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi