Filozof Biyografileri

François Broussais Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BROUSSAIS, François (1772-1838)

Fransız hekim ve filozof. Salt maddeciliği savunmuştur. Frenolojinin kurucuları arasında yer alır.

Saint Malo’da doğdu, Vitry’de öldü. 12 yaşında okula gönderildi. Ailesinin diretmesi üzerine askeri tıp eğitimine başladı. Bir süre Brest ve Saint Malo hastahanelerinde öğrenci olarak çalıştı, sonra savaş gemilerinde cerrahlıkla görevlendirildi. Paris’e gitti. Orada genel anatominin kurucusu Bichat ve akıl hastalıklarının iyileştirilmesinde öncü Pinel’in öğrencisi olau (1798). Okul bittiğinde başka çalışma olanağı bulamayınca kara ordusunda hekim olarak görev aldı. Bu görevle Almanya ve Hollanda’yı uzun süre dolaştıktan sonra Paris’e döndü. Bir süre sonra ordu ile Ispanya’ya gitti. Fransa’ya döndü (1814). Düşüncelerini savunmak için “Les Annales de Medecine Physiologique” dergisini çıkardı (1824-1834). Tıp alanında, yapıtlarıyla büyük ün sağlayınca üniversitede çalışması için bir tedavi kürsüsü açıldı. Burada öğrenciler ararında saygınlık kazandı, onlar üzerinde büyük etki sağladı.

Broussais dört büyük ruhbilim yönteminden biri olan patalojik yöntemin hazırlayıcısıdır. Bu yöntem daha sonra Pavlov’un “koşullu tepke” deneyleriyle olgunluk kazanmıştır.

Ayrıca hastalığın anlaşılmasında yemek borusu dış zarında görülen duyarlığın çok büyük önemi olduğunu ileri sürdü.

Broussais tıp alanında fizyoloji ile ilgili düşüncelerini felsefede de kullanarak bunu ussal olaylara uyguladı. Önce, doğa bilimlerinin, sosyal bilimlere temel olduğunu ileri süren maddeci Cabanis’nin, daha sonra sosyalist kuramcı Gall’ın düşüncelerini benimsedi. Broussais, genel olarak tinselciliğe karşı çıkmış, salt maddeciliği savunmuş ve kafatası biliminin (phre-nologie) kurucuları arasında yer almıştır.

İlgili Makaleler