Kimdir

François Boucher kimdir? Hayatı ve eserleri

François Boucher kimdir?

François Boucher kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1703-1770) Fransız ressam ve dekoratör. Roko­ko üslubunun temsilcilerindendir. 28 Eylül 1703’te Paris’te doğdu. Bir zanaatkar olan babası Nicolas Boucher işlemeler için motifler çiziyor, estampe ticareti yapıyordu. François’nın ye­teneği çok küçük yaşta belli olunca babasıyla çalışma­ya başladı, mesleğinin ilk bilgilerini ondan öğrendi. Kısa zamanda bu eğitimin yeterli olmayacağı anlaşıldı ve Boucher, Lemoyne adlı bir ustanın yanına verildi. Öğretmeninin üslubunu o kadar iyi taklit etti ki o günlerde yaptığı Adonis’in Doğumu adlı resmi kendi imzasını taşımasına karşın, uzmanlarca Lemoyne’a ait sanıldı. İlk tablosu Suzanne’ın Yargılanması’nı bitirdi­ğinde on yedi yaşındaydı. Uç ay sonra Lemoyne’un atölyesini bırakıp gravürcü Cars’ın öğrencisi oldu. Burada Watteau’nun yapıtlarım çoğalttı, 125 gravürü­nü bastı. Bir yandan da resim yapıyordu. 1723’te Akadenıi’nin Roma Ödülü’nü kazandı.

Paris’te sanatçılara eski bir geleneğe göre Fete Dıeu gününde, dini törenlerin yapıldığı Dauphine Alanı’ndaki evlerin önüne resimlerini asmaları için izin verilmişti. Boucher, böyle bir sergiye bir kez katıldıktan sonra birdenbire üne kavuştu. Uzun süredir istediği gibi İtalya’ya gitti. Beş yıl Roma’da yaşadı ve İtalyan sanatının etkisine kapıldı. Burada kaldığı sırada tarih ve din konulu resimler yaptı. 1731’de Paris’e geri döndü; Moliere’in, La Fontaine’ in yapıtlarını resimledi. 1734’te otuz bir yaşındayken Renaud ve Armide adlı resmiyle Akademi’ye kabul edildi. Aynı yıl Marie-Jeanne Buzot ile evlendi. Karısı birçok resminde ona modellik etti.

İç mekân dekorasyonları, mobilya, porselen, yelpaze süslemeleri de yapan Boucher 1744-1748 arasında Kraliyet Müzik Akademisi’nin baş dekoratö­rü oldu. Tiyatro oyunları için dönemin pastoral beğenisini yansıtan sevimli tepeler, köyler ve kulübe­ler resmetti. Ünü gittikçe artıyordu.

1745’ten sonra sergilediği desenlerinin hepsi satın alındı. 1755’te goblenlerin (duvar halısı) yapıldığı atölyeye müfettiş yardımcısı atandı. Yine o yıllarda kralın başressamı oldu, kendisine Louvre’da bir oda verildi ve maaş bağlandı. Yedi tane portresini yaptığı Pompadour Markizi ve saray tarafından destek gör­dü, resmi siparişler aldı.

1765’te modanın değişip ressam Creuze’ün (1725-1805) ön plana çıkması ve bazı öğrencilerinin ölümü ona kötü bir darbe oldu. 30 Mayıs 1770’te öldü.

Boucher büyük alegorik resimlerin yanı sıra masallar, yıkanan kadınlar, kır resimleri de yapmıştır.

Doğa, kadınlar ve yaşam onu sadece güzel yönleriyle ilgilendirmiştir. Ne kendinden önce gelen Watteau‘ nun derinliğine, ne de kendinden sonraki Fragonard’ in güçlü sevincine sahiptir. Ama yine de Watteau’ dan başlayıp Fragonard’da son bulan zincirin vazge­çilmez bir halkasıdır. Claude Lorrain gibi ışığın kaynağını, ışığın kendisini değil, ışığın nesneler üstün­deki etkisini resmetmiştir.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 19. cilt, Anadolu yayıncılık, 1984

İlgili Makaleler