Edebi Şahsiyetler

François Boucher Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BOUCHER, François (1703-1770)

Fransız ressam ve dekoratör. Rokoko üslubunun temsilcilerindendir.

29  Eylül 1703’te Paris’te doğdu. Bir zanaatkar olan babası Nicolas Boucher işlemeler için motifler çiziyor, estampe ticareti yapıyordu. François’nm yeteneği çok küçük yaşta belli olunca babasıyla çalışmaya başladı, mesleğinin ilk bilgilerini ondan öğrendi. Kısa zamanda bu eğitimin yeterli olmayacağı anlaşıldı ve Boucher, Lemoyne adlı bir ustanın yanına verildi. Öğretmeninin üslubunu o kadar iyi taklit etti ki o günlerde yaptığı Adonis’in Doğumu adlı resmi kendi imzasını taşımasına karşın, uzmanlarca Lemoyne’a ait sanıldı.

İlk tablosu Suzanne’ın Yargılanması’nı bitirdiğinde on yedi yaşındaydı. Üç ay sonra Lemoyne’un atölyesini bırakıp gravürcü Cars’ın öğrencisi oldu. Burada Watteau’nun yapıtlarını çoğalttı, 125 gravürünü bastı. Bir yandan da resim yapıyordu. 1723’te Akademi’nin Roma Ödülü’nü kazandı.

Paris’te sanatçılara eski bir geleneğe göre Fete Dieu gününde, dini törenlerin yapıldığı Dauphine Alam’ndaki evlerin önüne resimlerini asmaları için izin verilmişti. Boucher, böyle bir sergiye bir kez katıldıktan sonra birdenbire üne kavuştu. Uzun süredir istediği gibi İtalya’ya gitti. Beş yıl Roma’da yaşadı ve Italyan sanatının etkisine kapıldı. Burada kaldığı sırada tarih ve din konulu resimler yaptı. 173i’de Paris’e geri döndü; Moliere’in, La Fontaine’ in yapıtlarını resimledi. 1734’te otuz bir yaşındayken Renaud ve Armide adlı resmiyle Akademi’ye kabul edildi. Aynı yıl Marie-Jeanne Buzot ile evlendi. Karısı birçok resminde ona modellik etti.