Filozof Biyografileri

Franco Lombardi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LOMBARDI, Franco (1906 – Roma, Eylül 1989)

İtalyan, filozof. Yeni-İdealizm’den kaynaklanan eleştirici bir gerçekliği savunmuştur.

26    Haziran 1906’da Napoli’de doğdu. Roma Üniversitesi’nde felsefe, ahlak ve felsefe tarihi öğrenimi gördü. 1943’te bu üniversitede felsefe tarihi ve ahlak profesörü olarak görev aldı.

Lombardi’nin felsefeyle ilgili çalışmaları eleştirel bir gerçekliği geliştirmeye yöneliktir. İtalyan Yeni-İdealizmi’nden yola çıkan bu gerçekliğin kaynağı Kant ve Hegel felsefesindeki ana kavramların Yunan düşüncesinden doğduğu görüşüdür. Lombardi, idealist felsefenin en eski kavramlarını araştırarak, onlarla ortaya konan düşüncenin gelişimini açıklamaya çalışır. Ona göre Avrupa felsefesine yeni bir içerik, yeni bir biçim kazandırmak için, onun kaynağına dönmek, kavramlarının geçirdiği değişiklikleri aydınlığa çıkarmak gerekir. Batı kültürünün anlaşılması böyle bir çalışmaya bağlıdır.

•    YAPITLAR (başlıca): La liherta del Volere el’individuo, 1958, (“istenç Özgürlüğü ve Birey”); La posizione deli’ uomo nell’universo, 1963; (“Evrende İnsanın Durumu”); Kierkegaard, (2. basım, 1967), (“Kierkegaard”); Concetto e problemi della storia della filosofia, (3. basım, 1970), (“Felsefe Tarihinin Kavramı ve Sorunları”).

İlgili Makaleler