Edebi Şahsiyetler

Francisco Pacheco Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PACHECO, Francisco (1564-1654)

İspanyol ressam ve resim kuramcısı. Kitapları ve yetiştirdiği öğrencileriyle İspanyol resmini etkilemiştir.

Sanlucar de Barrameda’da doğdu, Sevilla’da öldü. Ölüm tarihi bazı kaynaklarda 1644 olarak geçer. Küçük yaşta ailesiyle birlikte Sevilla’ya yerleşti. Bu kentte ressam Luis Fernandez’in yanında yetişti. Bir süre İtalyan Rönesans ressamlarının yapıtları üstüne çalıştıktan sonra, 161 l’de Madrid, Toledo ve yurt dışında da Flandr’a gitti. Toledo’da El Greco’yla tanıştı, onun bazı resimlerinin kopyalarını yaptı. 1618’de Engizisyon tarafından dinsel resimleri denetlemekle görevlendirildi. Aynı yıllarda Sevilla’da şair, yazar, ressam ve bilim adamlarını bir araya getirecek bir sanat akademisi kurdu. Damadı Velazquez başta olmak üzere, Alonso Cano (1601-1667), F.Zurbaran gibi İspanyol resminin gelişiminde önemli rol oynamış sanatçılar yetiştirdi.

İlk resimlerinde abartılı bir aynntıcılık izlenir. Daha sonraki resimlerindeyse gerçekçi (realist) bir tutum egemendir. Mat ve soluk renkler kullanmıştır. Resimleri fazla ilgi görmemekle birlikte, resmin tarihini ve kurallarını anlattığı kitaplarıyla bütün Avrupa’da etkili olmuştur. Özellikle El arte de la pintura, su antigüedad y grandeza (“Resim Sanatı, Eskiliği ve Büyüklüğü”), ünlü İspanyol ressamlarının sanatlarının yanında yaşamöykülerine de yer veren, İspanyol resminin geçmişine ışık tutan önemli bir kitaptır.

•    YAPITLAR (başlıca): Resim: Mahşer, 1614, Santa Isabel Manastırı; Doğada Melekler Isa’ya Hizmet Ederken, 1615, Sanat Müzesi, Barcelona; Aziz Albert Tabutunun Başında, 1617, Sevilla; Santiago Şövalyesi, 1626, Lawrence Sanat Müzesi, Williamstown, ABD; Yohakim ve Anna’ nm Altın Kapı’da Buluşmaları, Sanat Müzesi, Budapeşte; Aziz Peter Nolasco’nun Yaşamı, Eyalet Güzel Sanatlar Müzesi, Sevilla.. Kitap: Libro de descripcion de verdaderos retratos, 1599,(“Canlı Portrelerin Tanımı Üzerine Kitap”); El arte de la pintura, su antigüedad y grandeza, 1649, (“Resim Sanatı, Eskiliği ve Büyüklüğü”).

•    KAYNAKLAR: M.Rodriquez, Francisco Pacheco, Maestro de Velazquez, 1923.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler