Tarihi Şahsiyetler

Francisco Franco Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

FRANCO BAHAMONDE, Francisco (1892-1975) İspanyol asker ve devlet adamı. Ispanya’yı 36 yıl boyunca diktatörlükle yönetmiştir.

4 Aralık 1892’de Galicia Bölgesi’ndeki F.l Ferrol kasabasında doğdu, 20 Kasım 1975’te Madrid’le öldü. Bir deniz subayının oğludur. 1907’de girdiği Toledo Piyade Okulu’nu 1910’da asteğmen olarak bitirdi. 1912-1917 arasında İspanyol Fası’ndaki İspanyol sömürge birliklerinde görev aldı ve Berberiler’e karşı verilen savaşları yönetti. 1920’de İspanyol Yabancılar Lejyonu’nun komutan yardımcılığına, 1923’te ise komutanlığına getirildi. İsyanyol sömürge yönetimine karşı direnen Berberiler’le yapılan Rif Savaşı’nda gösterdiği başarılardan dolayı 1926’da tuğgeneralliğe yükseltildi. 1927’de diktatör Prima de Rivera tarafından Zaragoza Askeri Akademisi’nin komutanlığına atandı. 1931’de krallık yönetiminin yıkılmasının ardından kurulan cumhuriyet yönetimi tarafından görevden alındı. 1933’te Balear Adaları askeri komutanlığına atanarak İspanya’dan uzaklaştırıldı. Aynı yıl yapılan seçimleri Cumhuriyetçi ve Sosyalist partiler koalisyonunun yitirmesi üzerine işbaşına gelen merkez sağ hükümet tarafından Ispanya’ya geri çağrıldı.

Yeni iktidarın ülkede faşist bir yönetim kurma yolundaki adımları, 1933-1934 yıllarında yoğun kitle eylemlerine ve ayaklanmalara yol açtı. Franco Avusturyalı maden işçilerinin Kasım 1934’te bölgede sosyalist bir yönetim kurmak üzere başlattıkları silahlı ayaklanmayı bastırmakla görevlendirildi. Yabancılar Lejyonu’nun da yardımıyla iki hafta içinde ayaklanmayı bastırdı. 1935’te genelkurmay başkanlığına getirildi.

Birbirini izleyen sağ koalisyon hükümetleri, Ispanya’da giderek güçlenen demokratik toplumsal muhalefeti bastıramadı ve ülke üzerindeki denetimlerini yitirdi. Sonunda, Ocak 1936’da Cortes (İspanya Meclisi) dağıtıldı ve Şubat 1936’da genel seçimlerin yapılacağı açıklandı. Seçimlerde, Cumhuriyetçi, Sosyalist,Komünist ve Sendikalist partilerden oluşan Halk Cephesi, dinci, muhafazakâr, monarşist güçlerden oluşan Milliyetçi Cephe karşısında ezici bir çoğunluk kazanarak iktidar oldu. Franco Halk Cephesi hükümeti tarafından genelkurmay başkanlığı görevinden alındı ve Kanarya Adaları askeri komutanlığına atandı.

İlgili Makaleler