Tarihi Şahsiyetler

Francisco de Miranda Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

MİRANDA, Francisco de (1750-1816)

Venezüellalı asker ve siyaset adamı. Güney Amerika bağımsızlık mücadelelerinin yolunu açmıştır.

28    Mart 1750’de Venezüella’nın Caracas kentinde doğdu, 14 Temmuz 1816’da İspanya’nın Cadiz kentinde öldü. Caracas’da öğrenimini tamamladıktan sonra 1771’de İspanya’ya giderek orduya katıldı. 9 yıl süren İspanyol ordusundaki görevi sırasında Rousseau ve diğer yasaklanmış yazarların yapıtlarını okudu; orduya itaatsizlikle suçlanarak hapsedildi. 1780’de serbest bırakılıp, İngiliz împaratorluğu’na karşı İspanya safında savaşmak için Küba’ya gönderildi. Burada da askeri yetkililere ters düşerek, yolsuzluk ve askeri sırları İngilizler’e satmakla suçlanınca 1783’te ABD’ye kaçtı.

1783-1785 arasında ABD’yi dolaştı ve tanıştığı Amerikan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden etkilenerek, Orta ve Güney Amerika’yı İspanyol egemenliğinden kurtarmak için planlar geliştirdi. Kısa bir süre için gittiği İngiltere’de, bağımsız bir Güney Amerika İmparatorluğu kurmak için başbakan William Pitt’in desteğini almaya çalıştı. İspanya’nın Amerika’daki sömürgeleri üzerinde denetimini yitirmekte olduğu bu dönemde, bu destek talebini İngiltere’nin çıkarları açısından olumlu bulan Pitt’in sağladığı destekle 1785-1789 arasında Rusya’ya kadar uzanan bir Kıta Avrupası gezisine çıktı. Bu gezisi sırasında Güney Amerika’nın bağımsızlık için hazır olduğu yolunda propaganda yaptı ve olumlu ilişkiler kurdu. Tüm Güney Amerika’yı kapsayan ve kuzeyde Mississippi-nehrine dek uzanan, İnka krallık soyundan kişilerce yönetilen iki meclisli bağımsız bir Güney Amerika İmparatorluğu kurma düşüncesini geliştirdi.

1792’de Fransa’ya giderek Fransız ordusunda general olarak görev yapmaya başladı. 1793’te Jako-benler (Jacobins) Jirondenler’e (Girondins) üstün geldiğinde hainlikle suçlandı ve aylarca Paris’te hapsedildi. 1797’de İspanya ile ittifaka giren Fransa’dan sürüldü ve İngiltere’ye gitti.

İlgili Makaleler