Tarihi Şahsiyetler

Francis Parker Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PARKER, Francis (1837-1902)

ABD’li eğitimci. Ülkesinde eğitim konusunda köklü dönüşümler gerçekleştirmiştir.

Francis Wayland Parker 9 Ekim 1837’de New Hampshire Eyaleti’nin Bedford kentinde doğdu, 2 Mart 1902’de Chicago’da öldü. 16 yaşında öğretmenlik yapmaya başladı. 1858’de Illinois Eyaleti’nin Carrolton kentinde lise müdürü oldu. 1861’de teğmen rütbesiyle Amerikan İç Savaşı’na katıldı ve Kuzey ordusunda çarpıştı, yarbay rütbesi aldı. Savaştan sonra öğretmenlik mesleğine döndü ve katı, biçimci bir eğitim sisteminin egemen olduğu Amerikan okullarında yeni bir eğitim yöntemi uygulayabilmek için arayış içine girdi. Güncel tartışmaları izlemek, bilgisini derinleştirmek, Pestalozzi, Herbart ve Fröbel gibi eğitimcilerin öncülüğünü yaptıkları yeni uygulamaları yerinde görmek amacıyla 1872’de Almanya’ya gitti. 1875’te ABD’ye döndüğünde Massachusetts Eyaleti’ nde Quincy’deki okulların yöneticiliğini üstlendi. Gözleme, deneye, uygalamaya dayalı, ezberlemenin yerini anlama ve tartışmanın aldığı yeni bir eğitim anlayışını uygulamaya koydu. Okullarda kısa zamanda gözlenen başarı yeni eğitim sistemini tanımak isteyen çok sayıda eğitimciyi Quincy’ye çekti.

Parker bu ilk önemli deneyim yıllarından sonra 1883’te Chicago’da bir öğretmen okulunun yöneticiliğine getirildi. Kimi siyaset adamlarından gelen yoğun eleştirilere karşın 1899’a değin sürdürdüğü bu görevi sırasında çok daha kapsamlı bir eğitim programı uyguladı. Öğrencilerin yaratıcılıklarının, sorumluluk duygularının, öz güvenlerinin geliştirilmesine büyük önem verdi.

Parker 1899’da özel Chicago Enstitüsü’nün yöneticisi oldu. İki yıl sonra bu enstitünün başka üç okulla birleştirilmesiyle Chicago Üniversitesi’nin Eğitim Fakültesi oluşturuldu. Bu kurumun da yöneticisi olan Parker, kısa bir süre sonra öldü.

•    YAPITLAR (başlıca): Notes of Talks on Teaching,-1883, (“Öğretim Üzerine Konuşmalardan Notlar”); Course in Arithmetic, 1884, (“Aritmetik Dersi”); How to Study Geography, 1890, (“Coğrafyayı Nasıl İncelemeli?”); Talks on Peaagogics, 1894, (“Pedagoji Üzerine Konuşmalar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler