Tarihi Şahsiyetler

Francis Galton Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GALTON, Francis (1822-1911)

İngiliz bilim adamı. Deneysel psikoloji, antropoloji, kalıtım, soyarıtımı, istatistik, antropometri, meteoroloji gibi konularda öncülük etmiştir.

6 Şubat 1822’de İngiltere’de Birmingham yakınında Sparkbrook’da doğdu, 17 Ocak 1911’de Londra yakınında Haslemere’de öldü. Babası banker ve Quaker mezhebinin kurucularındandı. Annesi Eras-mus Darwin’in kızıydı. Galton, anne tarafından Charles Darwin’in kuzenidir. 8 yaşına değin evde eğitim gören Galton çok hızlı bir gelişme göstererek, küçük yaşta okuma-yazma öğrendi. 16 yaşında iken ailesinin isteğiyle Avrupa’da çeşitli tıp merkezlerini kapsayan bir geziye gönderildi. Almanya’da Giessen Üniversitesi’nde kimya derslerini izledi. Yugoslavya, Yunanistan ve Anadolu’yu gezdi. Dönüşünde önce Birmingham Hastanesi’nde, sonra da Cambridge Üniversitesi Trinity College’da tıp öğrenimine başladı. Cambridge’de 3 yıllık eğitimden sonra 1843’te tıp öğrenimini yarıda bıraktı. Bir süre sonra, Londra’da King’s College’da tıp çalışmalarına devam ettiyse de 1844’te babasının ölümü üzerine öğrenimini bıraktı.

Babasından kalan gelirle 1845-1846 yıllarında Mısır, Sudan ve Ortadoğu’ya geziler yaptı. Bu gezilerinde edindiği deneyimlerden yola çıkarak çeşitli konularda çalışmalar yaptı. Elektriklenme olgusu üzerine yaptığı çalışmalar bunlardan biridir.

1850’de Kraliyet Coğrafya Derneği’nin danışmanlığında Afrika’da Ngami Gölü yöresine bir gezi düzenledi. 1852’ye değin süren bu yolculuktan önemli gözlemler ve ayrıntılı haritalarla döndü. Kraliyet Coğrafya Derneği tarafından altın madalya ile ödüllendirildi ve 1853’te kurumun üyeleri arasına kabul edildi. Aynı yıl yayımladığı Tropical South Africa (“Tropik Güney Afrika”) yapıtı bu dönemde birçok gezginin Afrika ve Nil’de yapacakları seyahatlerin planlanmasına yardımcı oldu. 1860’ta Royal Society üyeliğine seçildi.

Galton, 1860’larda havanın önceden tahmini çalışmaları ile ilgilendi. Dünyanın değişik yerlerinden gelen düzenli hava raporlarından faydalanarak bir hava haritası oluşturdu; yüksek basınç alanının varlığını bularak buna antisiklon ismini verdi.

İlgili Makaleler