Edebi Şahsiyetler

Francis Bacon (ressam) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BACON, Francis (1909 – 28 Nisan 1992)

İngiliz ressam. Yoğun bir baskı ve dehşet duygusu içinde canlandırdığı insan figürleriyle 1945 sonrası resminde özgün bir yer edinmiştir.

28 Ekim 1909’da Dublin’de doğdu. 15-16 yaşlarında evden ayrıldı, bir süre Berlin ve Paris’te bulundu. Daha sonra, dekoratör ve mobilya desinatörü olmak amacıyla Londra’ya yerleşti. Ancak çok geçmeden ilgisi resme yöneldi. Dostu Roy de Maistre’den teknik konularda aldığı bazı yardımlar dışında, kendi kendini yetiştirdi. 1927-1929 arasında önce suluboya, daha sonra da yağlıboya çalışmaları yaptı. Geç Kübizm’den etkilenerek yaptığı bu ilk resimlerinin çoğunu sonradan yok etmiştir.

1930’da Roy de Maistre ile birlikte bir stüdyo sergisi açtı. 1933’te de bazı grup sergilerine katıldı ve Çarmıha Geriliş konulu üç resim yaptı. Bir yıl sonra yedi yağlıboya ve yedi guvaş resmini sergiledi. Serginin başarısızlıkla sonuçlanması, 1937’de katıldığı “Young British Painters” (Genç İngiliz Ressamları) adlı toplu sergide yer alan tual üzerine üç çalışması dışında 1944’e değin hemen hemen hiç resim yapmamasına yol açtı.

1944’te Bir Çarmıh Kaidesinin Figürleri Üzerinde Uç Çalııma’yı gerçekleştirdi. Figürlü Manzara adlı yapıtıyla birlikte 1945 başlarında sergilenen bu üçlü dizi büyük bir ilgi gördü ve Bacon’ı savaş sonrasında i İngiltere’nin üstünde en çok tartışılan ressamı durumuna getirdi. Aynı yıl Figür Çalışması I ve Figür Çalışması II’yi, bir yıl sonra da Resim 1946’yı yaptı. 1946’da UNESCO’nun düzenlediği uluslararası bir modern sanat sergisine katıldı. 1949’da da Londra’da kişisel bir sergi açtı ve ünlü Papa resimleri dizisine başladı.

İlgili Makaleler