Edebi Şahsiyetler

Francesco Guardi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GUARDI, Francesco (1712-1793)

İtalyan, ressam. Daha çok Venedik kanallarını konu alan resimleriyle ünlüdür.

3    Ekim 1712’de Venedik’te doğdu, 1 Ocak 1793’te aynı kentte öldü. Babasının kurduğu resim atölyesinde, 1760’a değin ağabeyi Gian Antonio ile birlikte çalıştığı sanılıyor. Tüm yapıtlarını o tarihten sonra veren Guardi’nin yaşamı üstüne başka bir bilgi yoktur. Geç Barok dönemi ressamlarından ünlü Tiepolo, Francesco’nun eniştesiydi. Kardeşi Niccolo ve oğlu Giacoma da ressam olarak yetiştiler. Guardi’ nin yapıtları arasında anılan bazı tabloların, bu sanatçıların ürünü olması olasılığı büyüktür.

Guardi, başta Venedik görüntüleri olmak üzere, deniz resimleri, portreler ve eski yıkıntıları içeren manzaralar çizmiştir. Canaletto’nun ayrıntıya ağırlık veren anlayışının ve cetvelle çizilmiş izlenimi uyandıran mimarlık öğelerinin tersine, İzlenimcilik’e (Empresyonizm) yaklaşan bir teknikle, değişen ışığa göre renkten renge giren Venedik görüntülerini ve günlük yaşamı betimlemiştir. Bu nedenle, bazen tek bir fırça vuruşuyla biçimlendirilmiş figürleri bile büyük bir dirimsellik içerir. Pek çok resminde Marco Ricci’nin (1676-1729) etkisinin yanı sıra, Allessandro Magnas-co’nun (1667-1749) şiddetli, keskin köşeli fırça vuruşlarım benimsemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Brenta Kanalı Üstünden Mira’mn Görünüşü, 1760, Gülbenkyan Vakfı, Lizbon; Venedik’te Isa’nın Göğe Yükseliş Günü Şenlikleri, 1763, Louvre, Paris; San Marco Alam’nda Festival, 1770, Gülbenkyan Vakfı, Lizbon;San Pietro di Castello, 1770-1775,Gülbenkyan Vakfı, Lizbon; Cannereggio Üstünden Görünüş, (t.y.), Ulusal Sanat Galerisi, Washington D.C.; Çobanların Arasındaki Erminia, (t.y.); Ulusal Sanat Galerisi, Washington, D.C.; Venedik’te Doğana Nehri ve Santa Mania della Salute Kilisesi.

•    KAYNAKLAR: G.Fiocco, Francesco Guardi, 1923; V.Moschini, Guardi, 1957; J.B.Shaw, The Drawings of Francesco Guardi, 1951.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler