Tarihi Şahsiyetler

Francesco Borromini Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BORROMINI, Francesco (1599-1667)

İtalyan mimar. Barok mimarlık üslubunun en önemli sanatçılarındandır.

25    Eylül 1599’da Kuzey İtalya’da Lugano Gölü kıyısındaki Bissone’de doğdu. Babası bir yapı ustasıydı. Borromini mesleğe taşçılık yaparak başladı. Yirmi yaşlarındayken, ilerde en önemli yapıtlarını yaratacağı ve yaşamının sonuna kadar kalacağı Roma’ya gitti.

O    günlerde dönemin önemli mimarlarından Maderno, San Pietro Kilisesi’nin yapımını sürdürmekteydi. Uzak akrabası olan Borromini’yi taşçı ustası olarak yanma aldı. Borromini burada taş oyma bezemelerin, melek heykellerinin yapımıyla uğraştı. Ama Maderno genç ustanın yeteneğini gördüğü için onu, ölümünden az önce üstlendiği Barberini Sarayı’nm tasarımında da çalıştırdı. Borromini de ustasına her zaman büyük sevgi ve saygı beslemiş, hatta vasiyetinde onun mezarına gömülmek istediğini belirtmişti.

1629’da Maderno’nun ölümü üzerine San Pietro’ nun mimarlığına Bernini getirildi. Borromini önce onun en yakın çalışma arkadaşı oldu, gerek San Pietro’nun gerekse Maderno’nun ölümüyle yarım kalan Barberini Sarayı’nm tasarımında ve yapım işlerinde yardım etti. Ancak aralarındaki ilişki hiç de dostça değildi. İçine kapanık, kuşkucu, huysuz ve çabuk kırılan bir insan olan Borromini, Bernini’nin başarılarını çekemiyor, kendini onun yanında ezilip kenara itilmiş, hakkı yenmiş olarak görüyordu. İkisinin mimarlığa bakışları da farklıydı. Bernini ressamlıktan ve heykelcilikten yetişmiş, özellikle heykel alanında o günlerin en önde gelen sanatçısı olmuştu. Bu birikimi mimarlıkta da başarılı olmak için yeterli görüyordu. Taşçılık gibi yapı sanatının en önemli basamaklarından birinden gelen ve her şeyden önce yetkin bir yapı ustası olan Borromini ise, onu teknik alanda yetersiz buluyordu. 1633’te San Carlo aile Quattro Fontane Kilisesi’ni yapması önerilince hiç düşünmeden Bernini’nin yanından ayrıldı. Ama yaşamı boyunca onu en büyük rakibi olarak gördü, her fırsatta acımasızca eleştirdi. Ruhsal sağlığının giderek bozulması sonucu 2 Ağustos 1667’de Roma’da yaşamına kendi eliyle son verdi. San Giovanni dei Fiorentini Kilisesi’ne gömüldü.

İlgili Makaleler