Edebi Şahsiyetler

Fra Angelico Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ANGELICO [Fra] ( ? – 1455)

İtalyan ressam. Orta Çağ’ın mistik dünya görüşünü Rönesans’ın gözleme dayalı resim teknikleri ile birleştirmiştir.

Yakın zamana değin 1387’de doğduğu sanılmakta ise de araştırmalar 14.yy’ın son yıllarında doğduğunu göstermektedir. Floransa yakınlarında bir Toskana köyü olan Vicchio’da dünyaya geldiğinden Vicchio di Mugello adıyla da anılır. Vaftiz adı ise Guido di Pietro’dur. Resim tarihine Fra Angelico olarak geçmiştir. Yaşamının büyük bir bölümünü Floransa’da geçiren Fra Angelico 1423’e dayanan eski kayıtlarda “Giovanni” adıyla bulunmaktadır. Bu adı yaklaşık 1437 yılına değin kullanmıştır. Yaşamında tinsel dünyaya verdiği önemle oluşturduğu sakin, huzurlu resimlerinden ve bunların içerdiği dinsel öğretiden dolayı, ölümünden sonra “Kutsanmış Melek” anlamına gelen Beato Angelico adıyla anılmıştır.

1407’de San Domenico Manastırı’na giren Fra Angelico manastırın atölyesinde eski yazmaların resimlerini yaptı. 1417’de Geç Gotik geleneğin minyatür ustası Battista Sanguigni’den ders aldığı söylenir. Gene aynı dönemin ustalarından Lorenz Monaco’nun öğrencisi olduğu da biliniyor. Minyatür ressamlığı, resimlerinde görülen inceliği, rengin neşeli aydınlığını açıklar.

Acemilik dönemini Cortone Manastırı’nda geçiren Fra Angelico ilk fresklerini burada yaptı. 1436’da Fiesole’de bir Dominiken tarikatına geçerek San Marco Manastırı’na girdi; Fra Giovanni da Fiesole adını aldı. Bu döneminde gelişmekte olan Hümanizm’ e karşı geleneksel tinselliği savunan Dominikenler’ in önderi Giovanni Dominici’nin etkisinde kaldı. Çok sade bir yaşam süren Fra Angelico 1446’da Papa

IV.    Eugenius tarafından Roma’ya çağrıldı. Bundan sonra bir süre öğrencisi Benozzo Gozzoli ile birlikte Orvieto’da çalıştı. Fra Angelico’nun alçakgönüllü, sakin ve örnek bir dindar olduğunu gören Papa V. Nicolaus ona Floransa başpiskoposluğunu önerdi. Angelico öneriyi, kendisini başkalarını yönetecek yetenekte bulmadığı için uygun görmedi. Daha sonra aynı göreve atanan arkadaşı Fra Antonius Pierozzi’ nin de Angelico’nun sanatçı kişiliği üzerinde etkisi olduğu bilinir.

İlgili Makaleler