Edebi Şahsiyetler

Flannery O’Connor Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

O’CONNOR, Flannery (1925-1964)

ABD’li romancı ve öykü yazarı. Hiçbir topluluk ya da akıma bağlı kalmadan kendine özgü yapıtlar vermiştir.

Mary Flannery O’Connor 25 Mart 1925’te Ge-orgia Eyaleti’ndeki Savannah’da doğdu, 3 Ağustos 1964’te aynı eyalette, Milledgeville’de öldü.Yükseköğrenimini Milledgeville’deki Georgia State College’da tamamladıktan sonra Iowa Universitesi’nin Yazarlar İşliği’nde yazarlıkta yaratıcılık konusunda çalışmalarda bulundu. 1951’den sonraki yaşamını kalıtımsal hastalığı nedeniyle bir çiftlik evinde geçirdi. 1952’de yayımlanan ilk romanı W ise Blood’dan (“Bilge Kan”) sonra özellikle The Violerıt Bear it Away (“Zalimler Dayanır”) adlı yapıtı ile adını duyurdu.

O’Connor kısa yaşamı sırasında yazdığı az sayıdaki yapıtında dinsel temaları, dehşet öğesi ve gülme-ceyle bir arada yoğurarak özgün bir anlatıma ulaşmıştır. Güney insanının daha yabanıl, daha bağnaz oluşu, yaşamında dinin çok önemli bir yer tutması, O’Connor’un malzemesini oluşturmuştur. Güneyin geniş ve ıssız kırsal yörelerinde geçen olaylar, Tanrı’yla bireyin ilişkisi, insanın yalnızlığı ve yabancılaşması, insan ruhunun kötülükleri çevresinde örülür. Tanrı’yı yadsımanın, dinsel inançla kuşkuculuk arasında bocalamanın bedeli büyük acılar çekerek ödenir. O’Connor’ un yapıtları bir yandan gülmecenin sınırlarını zorlarken, bir yandan da soylu, trajik bir boyuta erişir.

•    YAPITLAR (başlıca): Roman: Wise Blood, 1952, (“Bilge Kan”); The Violent Bear it Away, 1960, (“Zalimler Dayanır”). Öykü: A Good Man is Hard to Find and Other Stories, 1955, (“İyi İnsan Güç Bulunur ve Öbür Öyküler”); Everything That Rises Must Converge, (ö.s.), 1965, (“Birleşme Noktası”). Deneme: Mystery and Manners, (ö.s.), 1969, (“Gizem ve Töre”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler