Türk Sosyologlar

Filiz Kardam

Şuraya atla: kullan, ara

Filiz Kardam İzmir, Sosyolog. İzmir’de doğmuştur. İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Nüfus Dinamiği Programı’ndan, doktorasını London School of Economics’ Sosyoloji Bölümü’nden aldı. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nde 1971-1973 yılları arasında araştırma görevlisi, 1977-1980 yılları arasında öğretim görevlisi olarak çalıştı.

1975-1979 yılları arasında İlerici Kadınlar Derneği Ankara Şubesi’nde ve o dönemde yükselişte olan kadın hareketinde aktif rol aldı. Derneğin 12 Eylül askeri darbesinin ardından kapanmasıyla birlikte Almanya’ya gitti. 1981-1993 yılları arasında Almanya’da kalan ve burada Türkiye’den gelen göçmenlerin kurdukları derneklerde kadınlarla ilgili çalışmalara katılan Kardam, Türkiye’ye dönüşünde 1994-1995 yılları arasında T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü’nde yarı zamanlı yerel araştırma /eğitim danışmanı olarak çalıştı. Kadın istihdamını geliştirme, aile içi şiddet algısı ve namus cinayetleri başta olmak üzere çok sayıda projede yürütücü, danışman ve uzman araştırmacı olarak görev aldı. 2000’li yılların başlarında Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin bazı projelerinde çalıştı; bir grup genç kadınla beraber Uçan Haber gazetesini çıkarttı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Nüfus Bilim Derneği için hazırladığı Türkiye’de Namus Cinayetleri Dinamikleri eylem programı için öneriler sonuç raporu önemli araştırmaları arasındadır.

1999 yılında çalışmaya başladığı Çankaya Üniversitesi’nde İktisat ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri’nde Yardımcı Doçent ve Doçent olarak görev yaptı. 2009-2012 yılları arasında Çankaya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Değerlendirme ve Uygulama Merkezi’nin (KADUM) müdürlüğünü üstlendi.

2013 yılında Çankaya Üniversitesi’nden emekli olan Kardam, Ankara’dan ayrılmadan önce bir süre CEİD’de (Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği) çalıştı. Halen Foça’da yaşamaktadır ve burada kurucularından olduğu Foça Barış Kadınları grubu ile birlikte Türkiye’deki kadın hareketine desteğini sürdürmektedir.



“Filiz_Kardam&oldid=17270430” adresinden alındı.

 

 

 

İlgili Makaleler