Edebi Şahsiyetler

Fikret Adil Kimdir, Biyografi, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

ADİL, Fikret (1901-1973)

Türk yazar ve gazeteci. Gazetelerde tiyatro ve resim eleştirmenliğini başlatanlardandır.

İstanbul’da doğdu. 16 yaşma kadar Galatasaray Sultanisi’nde okudu. Daha sonra, gönüllü olarak Anadolu hareketine katıldı. 1920’de yazarlığa başladı. 1923’ten sonra Tanin, Cumhuriyet, Vakit gibi gazetelerde çalıştı. Tan gazetesinin Atina muhabirliğini yaptı. Çeşitli memurlukların yanı sıra, 1930-1936 arasında Anadolu Ajansı’nda görev aldı. Ayrıca, 1930’lar boyunca, önce Tass, sonra da Stefani ajanslarında, II. Dünya Savaşı sırasında da ABD’nin bir kuruluşu olan Office of War Information’da çalıştı. 1949’dan başlayarak Yeni İstanbul’da fıkra yazarlığı yaptı. Sanat olaylarıyla ilgili yazıları yayımlandı. Haziran 1973’te İsviçre’de öldü.

Adil, 1931’de Artist, 1939’da S.E.S. (Sanat, Edebiyat, Sosyoloji) adlı dergileri yayımladı. Önce, Sanat Dostları Derneği’nin, sonra da PEN Kulüp’ün Türkiye Kolu’nun kurucuları arasında yer aldı. Hemen tüm yazarlık yaşamına yayılmış bulunan dergi yazılarının sayısı oldukça yüksektir. Bunlar, en çok, Ağaç, S. E. S Yücel ve özellikle Yeditepe dergilerinde yer aldı. Re  sim ve sinema etkinliklerini değerlendirdiği yazılarının bulunduğu bir başka dergi de, Meydan’dır. Bunların yanı sıra, röportaj ye anılara dayanan öyküleriyle de tanındı. Çeşitli dönemlerde yazdığı kitaplardan başka, pek çok roman ve tiyatro eserini Türkçe’ye çevirdi.

Adil, Türkiye’deki sanat etkinliklerini yakından izlemiş, bunları değerlendirip yorumlayarak aktarmaya çalışmıştır. Yazılarında, sanatın Türkiye’de özgün bir kimlik kazanarak gelişmesini, böylece uluslararası düzeye ulaşmasını ve seslenebilmesini gözeten bir yaklaşım vurgulanır.

•    YAPITLAR: Charlie Chaplin, 1931; Asmdlımescit 74, (Öykü) 1933; Intermezzo (Öykü), 1955; Beyaz Yollar, Mavi Deniz, (gezi notları), 1959.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler