Edebi Şahsiyetler

Fettah Efendi -müderris- Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Fettah Efendi (1910-1963), Üsküplü sair ve müderris.

Makedonya’nın başşehri Üsküp’te doğ­du. Asıl adı Abdülfettah Rauf’tur. Halk arasında daha çok Fettâh Efendi adıyla tanınmış, bazı makaleleriyle şahsî evra­kında ise Fetah İshak veya Fetah İshakoviç imzasını kullanmıştır. Üsküplü Hacı İshak ailesine mensup, memleketin ta­nınmış şahsiyetlerinden biri olan babası Rauf Efendi onun iyi bir eğitim görme­si için elinden gelen gayreti sarfetti. İlk öğrenimini Üsküp’te muhtemelen Sırp­ça olarak yapan Abdülfettah, daha son­ra burada Atâullah Kurtiş (Ata Efendi) ta­rafından kurulan Meddah Medresesi”ne girdi. 1933 yılında düzenlenen ilk icazet töreninde, her biri daha sonra Makedon­ya ve Kosova’da çeşitli hizmetler yapan arkadaşları Hafız Necati, Hafız Şaban, Hafız Sâdullah. İdris ve Mehmed efen­dilerle birlikte icazet aldı.

Fettah Efendi, 1933-1938 yılları ara­sında Meddah Medresesi’nde kelâm ve akaid müderrisliği görevinde bulundu­ğu gibi Üsküp’teki çeşitli camilerde de fahrî vaizlik yaptı. Ramazan aylarında. hocası Ata Efendi’nin doğum yeri olan Üsküp’ün Studeniçan köyünde vaaz ve irşad hizmetinde bulundu. 1938’de ho­casının Ulemâ Meclisi (Ulema Medzlis u Skopiju) üyeliğine tayin edilmesi üzerine Meddah Medresesi’nin başmüderrisligi-ne getirildi; medrese kapatılıncaya ka­dar bu görevini sürdürdü ve burada bir­çok talebe yetiştirdi. 1944 yılında yapılan törende icazet alan öğrencileri ara­sında Kemal Aruçi ve Türkiye’ye gide­rek İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakülte-si’nde uzun yıllar hocalık yapan Bekir Sadak da vardı.

Hakkındaki bazı yazılarda zikredilen, 1944-1945 yıllarında Üsküp’teki şer’î mahkemede hâkimlik yaptığı ve Ulemâ Meclisi üyeliği görevini üstlendiği hu­susunda kesin bilgiye rastlanmamıştır. 1945’te Yugoslavya’ya komünist iktida­rı hâkim olunca şer’î mahkemeler, çe­şitli dinî müesseseler ve medreselerle birlikte Meddah Medresesi de kapatıl­dı. Fettah Efendi ve arkadaşları tutukla­nıp mahkemelerde yargılandılar. Bu ara­da kendisi rejim aleyhtarı, devlet haini ve savaş dönemi zengini olduğu İddia­sıyla yedi yıl ağır hapis ve cebrî iş, üç yıl da siyaset yasağına mahkûm edildi. Fettah Efendi’nin, Ezher Üni­versitesi mezunu ve illegal Yücel teşkilâ­tının kurucusu olan teyzesinin oğlu Şuayb Aziz’in bu teşkilâtı ile fiilî bir bağı olup olmadığı hakkında kesin bilgi edinilememiştir. Cezaevinde iken taş kır­mak üzere bir yıl Bosna -Hersek’teki Doboy (Doboj) kasabasına gönderildi. Ce­zaevinden çıktıktan sonra uzun süre dev­let tarafından takip altına alındı, işsiz bırakıldı ve meşhur bir müderris olma­sına rağmen müezzinlik yapmasına bi­le izin verilmedi.Hayatının son yıllarında Makedonya Arşivi’nde Make­donya’ya ait Osmanlı belgelerini tercü­me etmek üzere uzman olarak görev­lendirildi. 24 Nisan 1963’te Üsküp’te vefat etti.

Fettah Efendi hece ve aruz vezniyle şiirler yazmıştır. Eldeki şiirlerinden onun Osmanlı Türkçesi yanında Farsça ve Arap­ça’ya da vâkıf olduğu anlaşılmaktadır. İlk şiirleri Üsküp’te çıkan Sadâyı Millet (1925) gazetesinde yayımlanmıştır. Şiirlerinin muhtevasını daha çok dinî, va­tanî ve içtimaî konular oluşturmakta­dır. Hayatı boyunca bir Osmanlı aydını olmanın gururunu taşıyan ve bunu şiir­lerine de aksettiren Fettah Efendi, sal­tanatın sona ermesine ve vatanında gur­bet hayatı yaşamasına rağmen hiçbir zaman mağlûbiyet duygusuna kapılma­mıştır. Şiirlerinin büyük bir kısmında, maziye karışmış tarihî mefahirle kaybo­lup giden Osmanlı medeniyetinin mira­sına karşı duyduğu hasret ve üzüntüyü dile getirmiştir. Özellikle II. Dünya Sava­şı sonrasında Yugoslavya’dan Türkiye’­ye başlatılan göçe karşı çıkmış, bu gö­çün dinî açıdan caiz olmadığını söylemiş ve bu görüşünü şiirleriyle de ifade et­miştir. Fettah Efendi’yi Balkanlar’da Os­manlı Türkçesi ile yazan ve aruz veznini kullanan son nesil şairlerinden biri ola­rak kabul etmek mümkündür. Birkaç defter hacmindeki şiirleri Muhammed Aruçi’nin özel kitaplığında bulunmakta­dır. Bu şiirlerin büyük bir kısmı talebesi Kemal Aruçi tarafından konularına göre tasnif edilmiş, bir kısmı da yayımlan­mak üzere Bekir Sadak tarafından bir araya getirilmiştir. Bazı şiirlerinin ise uzun müddet Fettah Efendi’nin yanın­da bulunan ve bugün İstanbul’da yaşa­yan Cavit Saraçoğlu’nun özel kitaplığın­da olduğu söylenmektedir.

Bazı gazetelerde makaleleri de çıkan Fettah Efendi’nin Mehmed Akif’in ölü­mü üzerine kaleme aldığı bir yazısı ile mersiyesi Sofya’da neşredilen Medeni­yet gazetesinde(6 Şubat 1937); yine ay­nı yazı ile ikinci bir mersiyesi ve “Tanrı”, “Allah’ım ile Birkaç Söz”. “Vasiyetim”, “Şanlı Peygamber Mesih” adlı şiirleri de Üsküp’te çıkan el-Hilâl dergisinde yayımlanmıştır. Fettah Efendi’nin Vanco Boskov ile bir­likte kaleme aldığı iki önemli makalesi “Rifaiskoto Teke vo Skopje” ve “Edno Skopsko Vakafname od XVI Vek” adlarını taşımaktadır. Ayrıca Turski Dokumenti za Istorijata na Makedonskiot Narod (Makedon halkının tari­hine dair Türkçe belgeler adı altında çıkan Ma-kedonca neşriyat serisinde Metodija Sokolovski, Arif Starova, Vanco Boskov gi­bi müellifler arasında Fettah Efendi’nin adı Fetah Ishak olarak geçmektedir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler