Tarihi Şahsiyetler

Ferruh Bozbeyli Kimdir, Hayatı, Biyografisi, Kitapları, Hakkında Bilgi

BOZBEYLİ, Ferruh (1927)

Türk siyaset adamı. Demokratik Parti’nin genel başkanlığını yapmıştır.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İslahiye, İskenderun ve Antakya’da yaptı. İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra bir süre avukatlıkla uğraştı. 1961’de siyasete atılarak Adalet Partisi’nden İstanbul milletvekili seçildi. AP’ nin meclis grubu başkanlığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi başkan vekilliği yaptı. 1965’te TBMM başkanı oldu. 1970’te önce meclis başkanlığından sonra da AP’den ayrıldı. AP’den ayrılanların oluşturduğu Demokratik Parti kurucuları arasında yer aldı ve partinin genel başkanlığına getirildi. Program bakımından AP’den pek farklı olmayan DP, özünde eski Demokrat Parti’nin siyasal mirasına sahip çıkmayı amaçlıyordu.

Demokratik Parti, Mart 1975’te I. Milliyetçi Cephe hükümetinin kuruluş görüşmeleri sırasında parçalanarak gücünü yitirdi. Bozbeyli, 1977 seçimlerine katıldıysa da % 1,85 oy alarak genel başkan olmasına rağmen meclise giremedi. 1979’da DP genel başkanlığından ve etkin siyasi yaşamdan çekildi.

Halen hayatta olan en eski TBMM Başkanı’dır

•    YAPITLAR (başlıca): Türkiye’de Siyasi Partilerin Ekonomik ve Sosyal Görüşleri, 1969; Demokratik Sağ, 1976. Yalnız Demokrat (hatırat) 2009’da yayımlandı.

İlgili Makaleler