Edebi Şahsiyetler

Ferit Öngören Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ÖNGÖREN, Ferit (1932 – 8 Haziran 2010)

Türk, karikatürcü. Gülmece ve karikatür tarihi üstüne çalışmalar da yapmıştır.

30 Haziran 1932’de Diyarbakır’da doğdu. Tiyatro yönetmeni ve oyun yazarı Vasıf Öngören’in ağabeysidir. 1958’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Bir süre avukatlık yaptı. 1956’da başladığı karikatür yaşamını 1970’e değin aralıklarla dergi ve gazetelerde sürdürdü. Kitap kapakları, resimlemeler yaptı. Şiir, gülmece ve karikatür üstüne A Dergisi, Köprü, Yelken, Şiir Sanat ve Yeni A gibi dergilerde eleştiri yazıları yazdı. 1970’te iki arkadaşıyla birlikte Karikatürcüler Derneği’ni kurdu. Gün gazetesinde çocuk masalları resimledi. Zaman zaman Gırgır dergisine konu verici (gagman) olarak katkıda bulundu 1970’lerden itibaren Günaydın gazetesinde çalıştı.

Öngören karikatüründe küçük insanın günlük dertlerinden en genel toplumsal sorunlara kadar çeşitli olguları konu edinir. Kendine özgü, yalın bir çizgi anlayışı vardır. Karikatür ve gülmece alanlarında kuramsal çalışmalar da yapmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Ktap: M izah Hikâyeleri Antolojisi, 1958; 50 Yılın Türk Mizah ve Karikatürü (S.Balcıoğlu ile), 1973. Kitap Resimleme: İstanbul’dan Çizgiler, 1979.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler