Edebi Şahsiyetler

Ferhunde Erkin Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ERKİN, Ferhunde (1909-2007) Türk, piyanist. Türkiye’nin ilk konser piyanistlerindendir.

İstanbul’da doğdu. Türk müziğiyle ilgilenen babası, çocuklarının Batı müziği eğitimi almasını stiyordu. Evlilik’ öncesi adıyla Ferhunde Remzi, I.Dünya Savaşı yıllarında ilköğreııimin yanı sıra özel piyano dersleri almaya başladı. Kardeşi Necdet’in de keman öğrendiği bu dönemde elverişli bir gelişme ortamı buldu. İlk konserini 1920’de İstanbul’da kardeşiyle birlikte verdi.

Ferhunde ve Necdet Remzi, 1928’de Almanya’dan sağlanan bir bursla Leipzig Konservatuvarı’na girdiler ve 1930’da eğitimlerini tamamlayarak 1931 başında Türkiye’ye döndüler. Aynı yıl bir konser için gittikleri Ankara’da, Atatürk’ün emriyle Musiki ve Muallim Mektebi’ne piyano ve keman öğretmeni olarak atandılar.

Ferhunde Remzi, 1932’de Ulvi Cemal Erkin’le evlendi. 1968’de emekli olana değin önce Musiki Muallim Mektebi ve daha sonra da Ankara Devlet Konservatuvarı’ndaki öğretmenlik görevlerini sürdürerek birçok öğrenci yetiştirdi.

Bu dönem boyunca bir yandan da konser çalışmalarını yürütmüş, otuza yakın piyano konçertosunun Türkiye’de ilk seslendirilişini gerçekleştirmiş, ayrıca Suna Kan’ia bir ikili oluşturmuştur. Türk bestecilere konser programlarında yer verilmesine de öncülük eden Erkin, bu çalışmalarıyla Türkiye’de müzik yaşamının gelişmesinde rol oynamış sanatçılardan biridir.

1999 yılında Sevda Cenap And Vakfı’nın Onur Altın Madalyası ödülünü alan Ferhunde Erkin, 11 Temmuz 2007’de 98 yaşında hayata gözlerini yumdu. Erkin Ankara’daki Yenimahalle Karşıyaka Mezarlığı’nda, Ulvi Cemal Erkin’in yanına defnedildi.

İlgili Makaleler