Edebi Şahsiyetler

Ferhan Onat Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ONAT, Ferhan (1933-1982)

Türk opera sanatçısı. Müzik yeteneği ve başarılı tiplemeleriyle Türk operasının dünyaca tanınmış sanatçılarından olmuştur.

İstanbul’da doğdu, Haziran 1982’de aynı kentte öldü. Ortaöğrenimini tamamladıktan sonra, Ankara Devlet Konservatuvarı’nın Viyolonsel Bölümü’ne girdi. Aynı okuldaki Friedl Böhm ve Elvira de Hidalgo gibi öğretmenlerle de şan çalışmalarım sürdürdü. Bu sırada az bulunur lirik-koloratur soprano sesiyle dikkati çekince Opera Bölümü’ne geçti. Önce Ankara Devlet Operası Korosu’na girdi. 1952’de oynadığı Verdi’nin Rigoletto operasının başrolü Gilda ile büyük başarı kazandı. Aynı yıl Napoli’de de bu rolle hayranlık uyandırdı. İtalya, Fransa, Almanya, Belçika, SSCB ve Cezayir gibi birçok ülkede konserler verdi, operalarda oynadı. 1958’de Brüksel’de bir uluslararası şenlikte altın madalya aldı. Türkiye’ye dönünce önce Ankara Devlet Operası’na, 1965’te de eşi tenor Doğan Onat (1927) ile birlikte İstanbul Devlet Operası’na girdi. Sağlığının bozulması üzerine sahne yaşamından çekilmek zorunda kaldı.

Ferhan Onat, başta Rigoletto’nun Gilda’sı olmak üzere, Donizetti’nin Lucia di Lammermoor’unda yarattığı Lucia, Don Pasquale’sindeki Norina ve Rossini’nin Sevil Berberi’ndeki Rosina rollerindeki üstün müzik başarısının yanı sıra, tiplemedeki ustalığıyla da dikkatleri çekmiştir. Onat, 17. ve 18. yy’da İtalya’da gelişen ve sesteki ustalığı ön plana çıkaran bel canto türü partisyonların da usta yorumcularından biri olmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler