Edebi Şahsiyetler

Ferdi Tayfur (dublaj sanatçısı) Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

FERDİ TAYFUR (1904-1958) Türk sinema ouncusu, yönetmeni ve seslendirme sanatçısı. Özellikle komedi filmlerinin Türkçe seslendirilmesindeki özgün üslubuyla tanınmıştır.

Kilidbahir’de doğdu, İstanbul’da öldü. Lise öğrenimini Almanya’nın Karlsruhe kentinde yaptı. 1931 ’de Çanakkale Geçilmez adlı filmde oynadı. 1941’de Muhsin Ertuğrul ile birlikte Nasrettin Hoca filmini yönetti. 1946’da, Senede Bir Gün, 1947’de istiklal Madalyası ve Kerim’in Çilesi’nde hem oyuncu, hem de yönetmen olarak çalıştı. Bu tarihten sonra, İstanbul Radyosu’nda sunucu olarak görev aldı ve sinemayla yalnızca seslendirme konusunda ilgilendi. Birçok filmin seslendirilmesinde birlikte çalıştığı kız-kardeşi Adalet Cimcoz da tiyatro eleştirmeni, çevirmen ve seslendirme sanatçısı olarak ün kazandı.

Ferdi Tayfur, özellikle Laurel-Hardy filmlerinin ve Uç Ahbab Çavuşlar, Balıkçı Osman gibi karakterlerin seslendirilmesinde çok özgün ve çetrefil bir Türkçe kullanarak halkın büyük beğenisini kazanmıştı. Yönetmen ve oyuncu olarak fazla başarılı olmamasına karşın dünya sinemasının ünlü komiklerini Türkleştirerek bu konuda yeni bir anlayışın yaygınlaşmasını sağlamıştır.

YAPITLAR (başlıca): Yönettiği Filmler: Çanakkale Geçilmez, 1931; Nasreddin Hoca (M.Ertuğrul ile), 1941.
Yönettiği ve Oynadığı Filmler: Senede Bir Gün, 1946; İstiklal Madalyası, 1947; Kerim’in Çilesi, 1947.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler