Tarihi Şahsiyetler

Felix Haurowitz Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HAUROWITZ, Felix (1896 – 2 Aralık 1987 Bloomington, Indiana)

Çekoslovak biyokimya uzmanı. Türkiye’de de bulunmuş, kan ve bağışıklık biyokimyasıyla ilgili araştırmalar yapmıştır.

1 Mart 1896’da Prag’da doğdu. 1918’de başladığı tıp öğrenimini Prag ve Würzburg üniversitelerinde sürdürdü, 1923’te Prag Alman Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Tıp öğreniminin son yıllarında Fen Fakültesi’nde de öğrenime başlayan Haurowitz, 1925’te doçent, 1939’da profesör oldu. 1939’da Üniversite Reformu sırasında Türkiye’den çağrı alarak geldiği İstanbul Üniversitesi Biyokimya Enstitüsü’nde 10 yıl boyunca enstitü başkanlığı yaptı. 1948’de ABD’ye giderek Indiana Üniversitesi’nde biyokimya profesörü olarak görev alan Haurowitz, 1966 yılında emekîi oldu, ancak çalışmalarını sürdürdü. Birçok bilimsel kuruluşa üye olan Haurowitz, 1960’ta Paul Ehrlich altın madalyasıyla ödüllendirildi, 1972’de de kendisine İstanbul Üniversitesi’nee “Doctor honoris causa” unvanı verildi.

Çalışmalarını kanın biyokimyası üzerinde çoğunlaştıran Haurowitz, insanda bağışıklığın biyokimyası, kandaki bağışıklık öğelerinin işlevleri, dölüt kanında oksijen taşıyıcı olarak işlev gören hemoglobinin yapısı ve niceliksel olarak saptanması üzerinde araştırmalar yaptı. Bağışıklığın biyokimyası üstüne öncü çalışmaları bulunan Haurowitz, bağışıklık olayında rol oynayan serum proteinlerine ilişkin çalışmaları sonucu proteinlerin biyokimyasına da yönelmiş, proteinlerin işlevlerine ilişkin araştırmalar da yapmıştır.

Türkiye’de geçirdiği yıllarda İstanbul Üniversitesi Biyokimya Enstitüsü’nü geliştirerek yetkin bir bilimsel kuruluş ve araştırma merkezi durumuna getirmeyi amaçlayan Haurowitz, biyokimya araştırmalarının yanı sıra öğretime de ağırlık vererek yetiştirdiği birçok uzmanla Türkiye’de biyokimya alanında katkıda bulunmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Forschritte der Biochemie 1938-1947, 1948, (“Biyokimyada İlerlemeler 1938-1947”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler