Edebi Şahsiyetler

Federico Garcia Lorca Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

LORCA, Federico Garcia (1899-1936)

İspanyol şair ve oyun yazarı, içinde yetiştiği geleneğin zenginliği ile çağının karmaşıklığını yapıtlarında ustaca birleştirmiştir.

5    Haziran 1899’da Granada’da, Fuentevaqueros kasabasında doğdu, Ağustos 1936’da Granada yakınlarında öldü. Babası Federico Garcia Rodriguez varlıklı bir çiftçi, annesi Vicenta Lorca ise öğretmenlik yapmış kültürlü bir kadındı. Küçük yaşta evde özel öğrenim gören Lorca, ailesinin Granada’ya taşınması üzerine Colegio del Sagrado Corazon de Jesus adlı Cizvit okuluna gitti. 1914’te de Granada Üniversitesi’ nin Hukuk Fakültesi’ne yazıldı. Üniversitede hukuktan çok edebiyat, resim ve müzikle uğraştı, şiir yazmaya bu dönemde başladı. 1916’nın yazında üniversite profesörlerinden Martin Dominguez Berrueta’nın yönetiminde öğrenci arkadaşlarıyla çıktığı inceleme gezilerinde Ispanya’yı tanıma olanağını buldu. Bu gezilerin izlenimlerini 1918’de Impresiones y paisajes (“izlenimler ve Görünümler”) adlı ilk kitabında topladı.

Sanat ve edebiyat çevrelerinin ilgisini çeken Lorca, ertesi yıl Granada’daki El Centro Artistico’ nun (Sanat Merkezi) yönetmeni Femando de los Rios’un önerisi üzerine Madrid Üniversitesi’ne yazılarak sanat ve edebiyat alanındaki yeniliklere açık genç aydınların bir araya geldiği Residancia de Estudiante denilen öğrenci yurduna yerleşti. Burada onda-ki yeteneği gören Luis Bunuel, Rafael Alberti, Pedro Salinas ve Guillermo de Torre gibi sanatçıların desteğiyle çalışmalarını hızlandırdı. İlk oyunu El malefido de la mariposa (“Pervanenin Nazarı”) 1920’de sahnelendikten sonra Granada’da yazmaya başladığı ilk şiirlerini Libro de poemas (Şiirler Kitabı) adıyla 1921’de yayımladı. Bunu 1927’de Manana Pineda adlı oyunun sahnelenmesi ve Canciones (Şarkılar) başlıklı şiir kitabının yayımlanması izledi.

Lorca 1924-1928 arasında sık sık Barcelona’ya gitti, Salvador Dali, Jorge Guillen ve Alberti gibi sanatçı ve şairlerle dostluğunu geliştirdi. Edebiyat ve müzik dışında resim alanında da çalışmalar yaptı. 1927’de birçok ünlü İspanyol şairiyle birlikte Altın Çağ’ın ünlü şairi Gongora’nm 300. ölüm yıldönümü törenine katıldı. Bu nedenle Guillen, Alonso, Salinas ve Gerardo Diego ile birlikte “1927 Kuşağı” şairleri arasında anılmaya başladı. 1927’de açtığı, desenlerinden oluşan bir sergi büyük başarı kazandı. 1928’de hem İspanya’da, hem de İspanyolca konuşulan bütün ülkelerde büyük başarıya ulaşan Romencero gitano adlı şiir kitabını yayımladı. Lorca bu kitabında geleneksel romans biçiminde, her iki dizede bir ses benzeşmesiyle yazdığı, çoğunluğu çingene konularıyla ilgili türküleri bir araya getiriyordu. Aynı yıl içinde bir süredir çıkarmayı düşündüğü Gallo (Horoz) adlı dergiyi yayımlamaya başladıysa da, ancak iki sayı çıkarabildi. Bu iki sayı bile Granada sanat çevrelerine belli bir canlılık getirdi, büyük tartışmalara yol açtı.