Kimdir

Fazıl Ahmet Aykaç kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Fazıl Ahmet Aykaç kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Şair ve yazar, siyaset adamı (1884 İstanbul – 4 Aralık 1967 İstanbul). Vidin muharebesinde binbaşı iken yaralanıp askerlikten ayrılan ve mutasarrıflık yapan Mehmet Cemal Beyle Sabire Hanım’ın oğludur. İlköğrenimini Numunei Terakki Mektebinde yaptıktan sonra Rüştiyeyi Gümüşhane’de, ortaöğrenimini Musul idadisi ve İstanbul Fransız Lisesinde tamamladı. Arapça ve Farsça’sını ilerletti. Ayrıca İngilizce ve Almanca da çalıştı. Daha sonra Sanayii Nefise Mektebinin Mimari Şubesine devam etti, Paris Siyasal Bilimler ve Hukuk Yüksek Okulunu yazışma yoluyla bitirdi.

İstanbul’da çeşitli liselerde felsefe, pedagoji ve Fransızca öğretmenliği yaptı. Düyün-u Umumiye’de çalıştı (1918), Galatasaray Sultanisinde öğretmenliğe döndü. 1927’de Elazığ’dan milletvekili seçildi. Milletvekilliği, 1950 seçimlerine kadar aralıksız devam etti. Türk Dil Kurumu’nun kuruluş yıllarında üye olarak görev yaptı. Cerrahpaşa Hastanesi’nde öldü ve Zincirlikuyu Kabristanına gömüldü.

Yazı hayatına şiirleriyle Fecri Ati topluluğu içerisinde yer alarak başladı. Çevresinde zeki, bilgili, zarif, nüktedan bir meclis ve sohbet adamı olarak tanınan Fazıl Ahmet Aykaç, daha çok siyasi ve mizahi şiirleriyle tanındı. Çocuklar için çok az şiir yazmış şairlerdendir.

Kaynak: Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ansiklopedisi, 2. Cilt, Hasan Latif SARIYÜCE, Nar yayınları, 2012