Tarihi Şahsiyetler

Fatıma bint Esed Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Fâtıma bint Esed b. Hâşim b. Abdimenâf el-Kureşiyye el-Hâşimiyye (ö. 4/625-26 [?]) Hz. Ali’nin annesi, sahâbî.

Kocası Ebû Tâlib amcasının oğludur. Annesi. Amir b. Lüey oğullarından Hubey bint Herem b. Revâha el-Kureşiyye’dir. Ebü Tâlib’den Tâlib. Akıl, Ca’fer ve Ali adında dört oğlu; Ümmü Hânî, Cümâne adında iki kızı, bazı siyer âlimleri­ne göre ise Rayta ve Esma ile birlikte dört kızı dünyaya gelmiştir.

Hz. Peygamber, dedesinin ölümünden sonra amcası Ebû Tâlib tarafından hi­maye edilince Fâtıma ona sekiz yaşın­dan itibaren annelik yaptı. Resûl-i Ek­rem’in belirttiğine göre kendi çocuklarından önce onu doyurup gözetirdi. Bu­nunla beraber Resûl-i Ekrem’e peygam­berlik geldiği zaman hemen müslüman olmadı. Hatta oğlu Ali’nin Mekke’nin Ciyâd mahallesinde Hz. Peygamber’le bir­likte namaz kıldığını duyunca telâşlandı ve kocasına oğlunun bu davranışını uy­gun görüp görmediğini sordu. Ebû Tâlib de bunu normal karşıladığını, amcasının oğluna arka çıkmasının ve ona yardımcı olmasının herkesten çok Ali’ye düştüğü­nü söyledi. Ebû Tâlib’in ölümünden he­men sonra ve hicretten yaklaşık iki yıl önce Fâtıma’nın İslâmiyet’i kabul ettiği ve Medine’ye ilk hicret eden kadın sahâbîlerden olduğu tahmin edilmekte­dir. Oğlu Ali Resûlullah’ın kızı Fâtıma ile evlenince geliniyle aynı evde yaşamaya başladı. Hz. Peygamber yengesinin iyi­liklerini hiç unutmaz, onu Medine’de­ki evinde ziyaret eder ve zaman zaman orada öğle uykusuna yatardı.

Resûl-i Ekrem’in “annemden sonra annem” dediği Fâtıma bint Esed hicretin ilk yıllarında, bazı tarihçilere göre dör­düncü yılda Medine’de vefat etti. Onun ölümüne üzülen Hz. Peygamber sırtın­daki gömleği çıkarıp ona kefen yaptı, cenaze namazını kıldırdı ve cenazesinin üzerine yetmiş tekbir aldı. Kabrinin ka-zılmasıyla da bizzat ilgilendi.

Fâtıma bint Esed, Hâşimoğulları so­yundan ilk erkek çocuğu dünyaya geti­ren Hâşimîve bu soydan gelen ilk hali­fenin annesi olmakla meşhurdur. Bu soydan gelen diğer halife­lerin anneleri, Hz. Hasan’in annesi Hz. Fâtıma ile Hârünürreşîd’in hanımı ve Ha­life Emîn’in annesi Zübeyde’dir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler