Tarihi Şahsiyetler

Fatih Sultan Mehmet Kimdir, Hayatı -Batı’da Venedik ve Macaristan ile Sa­vaş-

Osmanlilar’ın Anadolu’da uğraşıları Batılılar’ı saldırı için daima cesaretlendirmistir. Fâtih Sultan Mehmed, 1468’de Karaman seferinde Venedik ve Macaris­tan’ı barış görüşmeleriyle oyaladıysa da ertesi yılın yazında Venedik donanması Eğriboz’dan hareket ederek Rumeli sa­hillerini vurdu; Limni ve İmroz adalarını ele geçirdi; zengin ticaret merkezi olan Enez’i yakıp yıktı; Yeni-Foça’yı amansızca yağma ve tahrip etti; ardından gidip Mora’da Vostİtsa’yı alıp sağlamlaştırdı. Bu sırada Osmanlı donanması Karade­niz’deydi. Bu saldırı üzerine Fâtih karşı harekete geçti, hedef olarak çoktan beri düşündüğü Eğriboz’u seçip ada karşısına geldi. Gelibolu Valisi Mahmud Paşa do­nanma île denizden Venedik donanması­nı gözetip çıkarmayı desteklerken Fâtih Eğriboz adası ile kara arasında bir köprü yaptırdı; ordusunu geçirdi ve Eğriboz Kalesi’ni şiddetli bir hücumla 12 Muharrem 875’te ele geçirdi.

Kapıkulu ile beraber ordusunu Karaman’a göndermiş bulunan Fâtih, Eğriboz’un düşüşü karşısında yeni bir Haç­lı seferi teşebbüsünü önlemek için Mu­harrem 876 ortalarında (1471 Temmuz başları) Venedik’e bir elçi göndererek barış teklifi yaptı. Ancak Fâtih’in Ege adaları üzerinde, Arnavutluk ve Mora’da istekleri, özellikle yıllık haraç talebi uzun tartışmalara yol açtı ve görüşmeler ke­sildi.[Şevval 876/Mart 1472] Bir sene sonra yapılan Akkoyunlu seferi sırasında Osmanlı ordusunun doğuda meşguliyeti Rumeli ve İstanbul’u tehlikeye düşürdü. İshak Paşa ile Rumeli muhafazası için Edirne’ye gönderilen Sultan Cem, İstan­bul’da Karıştıran Süleyman Bey ve Nasuh Bey bilhassa doğudan yenilgi söylen­tilerinin ulaşmasıyla zor duruma düştü­ler. Denizden bir Venedik saldırısı bekle­niyor ve surlar tahkim ediliyordu (Vene­dik Senatosu donanmanın istanbul’a sal­dırmasına karar vermişti). Raguza belgelerine göre Rumeli’de karışıklık ve kay­naşma vardı. Bu şartlar altında Cem’e hükümdarlık yetkilerini alması danışman­ları tarafından önerilmişti (Fâtih, Süley­man ile Nasuh’u İstanbul’a dönerdönmez idam ettirmiştir).

Öte yandan Fâtih Sultan Mehmed Macarlar’a karşı savunma durumu aldı. Ma­car kralının girişimleri üzerine Bosna’yı korumak için Tuna üzerinde Böğürdelen (âabac) Kalesi’ni inşa ettirdi. Akıncılarını 1471’den sonra Macaristan’a değil onun rakibi olan İmparator II. Frederik’in Avus­turya toprakları üzerine yöneltti ve Macar kralına bir elçi göndererek barış teklifinde bulundu. 878’de (1473) bütün kuvvetlerini Uzun Hasan’a karşı sevkettiği zaman bir Macar elçisi geldi. Fâtih bu elçiyi Uzun Hasan meselesini bitirinceye kadar oyaladı, huzuruna getirtmedi.

İlgili Makaleler