II. Mehmed veya Fatih Sultan Mehmed, (Meḥemmed b. Murād Ḫān) yedinci Osmanlı padişahı (30 Mart 1430 Edirne – 3 Mayıs 1481 Gebze)
II. Mehmed hükümdarlığında Karadeniz’i bir iç deniz haline getirmiş, Kırım’ı yönetimine bağlamış, Akkoyunlu Devleti’nin gücünü kırmış, sürekli akınlarla Macaristan’ın ileride alınabilmesini hazırlamış, Ege adalarını (Rodos dışında) ele geçirmiş, Eflak ve Boğdan prensliklerini, Sırp ve Bosna krallıklarını, Mora despotlukları ile Trabzon Pontos Devleti’ni, Cenova ve Venedik üslerini, Karaman ve İsfendiyar beyliklerini ortadan kaldırmış ve en önemlisi Bizans Devleti’ni tarihe gömmüş, toplamda beşi müslüman, on ikisi hıristiyan olmak üzere toplam onyedi devlete son vermiştir. Böylece Osmanlı Devleti’ni, dünya siyasetinde ağırlığı olan bir imparatorluk haline getirmiştir.
Çocukluğu, Yetişmesi
Babası II.Murad, annesi Candaroğulları âilesinden Hadîce Alîme Hümâ Hâtundur. Çoğu batı kaynaklarında annesinin, Sırp Despotu Vaccovichio’nun kızı Milizza olduğu ve 1429’da doğduğu yazılıdır.
Bilime düşkünlüğüyle tanınan babasının buyruğuyla küçük yaşta eğitilmeye başlandı. Zekiliğine karşın, söz dinlemez ve haylaz davranışları yüzünden, sert tutumlu Molla Gürani’nin eğitimine verildi. Daha sonra, Akşemseddin, Molla Yegan, Molla Ayas, Çelebizade ve Temcidoğlu gibi dönemin tanınmış bilginleri de eğitimiyle yakından ilgilendi. Altı yaşında iken, başkent Edirne’den ve sultanlık ortamından uzakta yetiştirilmesi uygun görülerek öğretmenleri ile birlikte Manisa valiliğine gönderildi. Burada, kimi kez Molla Gürani’nin sopa kullanmasını gerektirecek sıkı bir öğrenim gördü. Ders aldığı alimlerden Hocazâde, Molla İlyas, Molla Abdülkadir, Molla Hayreddin’i sayılabilir. Yine İstanbul fethinin manevi mimarlarından Akşemseddin onun çocukluğundan beri hocası idi. Geleneksel Doğu ve İslam bilimle tarih/fatih sultan mehmet-1 rinin yanı sıra, Rumca, Latince de öğrendi yanısıra Farsça ve Arabçayada vakıftı.
1444’e kadar Manisa’da kaldı. Macarlar’ın Sofya’yı alması, İzladi Derbenti’nde Osmanlı ordusunun geri çekilişi, Arnavutluk ayaklanması, Karamanoğulları’nın Ankara’ya yürümesi ve son olarak da büyük şehzade Alaeddin’in ölmesi, II. Murad’ı beklenmeyen bir karara yöneltti. Ağustos 1444’te tahtını ve sorunların çözümünü Mehmed’e bırakarak Manisa’ya çekildi.
İlk Padişahlığı
Bu değişiklik, Osmanlı Devleti’nin ilişkide bulunduğu Doğu ve Batı devletlerine mektuplar gönderilerek resmen duyuruldu. Tahta, on dört yaşında, deneyimsiz bir çocuğun geçişi, Macarlar, Sırplar ve Bizans için, kaçırılmaz bir fırsattı. Gerçi 12 Haziran 1444’te, on yıllık bir süre için imzalanan Edirne-Segedin Antlaşması yürürlükteydi ama Macarlar ve Sırplar, tarih/fatih sultan mehmet tugrasi” 194″ 75″ çabuk davranmak gereğini duydular. Buna karşılık, II. Mehmed’in tahtta kalması koşulu ile II. Murad, geçici başkomutan olarak Edirne’ye geldi. O yılın Aralık ayında Varna Savaşı’nı kazandıktan sonra yeniden Manisa’ya döndü. Varna Savaşı’na katılmayarak Edirne’de kalan II.Mehmed adına, İslam ülkelerine fetihnameler gönderildi. Ancak, bu zaferden sonra sultanlık yetkisi, II.Murad’la oğlu arasında bir uzlaşmazlık konusu olarak kaldı (örneğin, 1446’da hem II. Murad’ı, hem II. Mehmed’i padişah olarak gösteren değişik belgeler vardır). 1446 yazında ise II.Murad birkaç bin kişilik özel birliğiyle Rumeli yakasına geçerek Candarlı Halil Paşa’nın da desteğiyle ikinci kez tahta çıktı. Bunda, “Buçuktepe Olayı” denen yeniçeri ayaklanmasının da rolü büyüktü. II.Mehmed ise, askerlerin protestoları arasında, Edirne’den ayrılmak, öğretmenleri ve danışmanları ile Manisa’ya gitmek zorunda kaldı.
Beş yıl süren ikinci valiliği döneminde, bu kez zorlama ile değil, istekle yeni şeyler öğrenmeye yöneldi. Daha çok günün pozitif bilimlerine, yaratılışın gizemlerini çözebilmek için de metafiziğe ilgi duydu. 1448’de ve 1450’de babasının buyruğu ile Arnavutluk seferlerine katıldı. II.Murad’ın ölümünden on beş gün sonra da 18 Şubat 1451’de Edirne’ye gelerek ikinci kez tahta çıktı.
İkinci Padişahlığı, İstanbul Fethi Düşüncesi ve Fethi, Çandarlı’nın İdamı
Rumeli Fetihleri, Anadolu Fetihleri, Otlukbeli Savaşı,
Venediklilerle İlişkiler, Ölümü, Eğitim ve Kültür, Kanunnameleri
Telif hakkı © 2022 | MH Themes tarafından WordPress teması