Edebiyat

Fatih-Harbiye Peyâmi Safa (Konusu, Özeti, Karakterleri )

remote/fatih-harbiye” 163″ 247″ Fatih-Harbiye


Türü:
Roman

Yazar: Peyâmi Safa

İlk Yayın Tarihi: romanı ilk olarak 1931 yılında yayınlanmıştır.

Kitabın Konusu: Neriman’ın milli kültürüyle batı kültürü arasındaki bocalamayı, kayboluşu ve doğru yolu buluşu.

Kitabın Özeti: Şinasi ve Neriman iki yakın ailenin çocuklarıdır. İkisi de Darülfün’un (İstanbul Üniversitesi) farklı bölümlerinde okumaktadirlar. Günler geçtikce birbirlerine olan ilgileri artar ve nişanlanırlar. Neriman batıya ilgi duyan bir kızdır. O dönemlerde batı tarzı hayatı Harbiye semti temsil eder. Neriman’ın Harbiye’de akrabaları vardır. Bu sayede kendine Harbiye’den çevre edinir ve Macit ile tanışır. Macit’in batı tarzlı bir yapıya sahip olması Neriman’ı etkiler ve Şinasi’den soğur. Macit bir gün Neriman’ı bir baloya davet eder. Bu Neriman için çok sevindirici bir olaydır. Daha sonra baloda giyeceği elbisenin provası icin bir eve gider ve orda bir Rus bayanla tanışır. O’nun aşk hikayesini dinler. Daha sonra bu hikayeden bir anlam çıkartarak hatasının farkına varır ve gerçek aşkı olan Şinasi’ye ,Fatih’e, geri döner.

Kitabın Ana Fikri: Batı bilim ve tekniğini almalıyız ve batı kültürünün milli kültürümüze ters noktalarını reddetmeliyiz.

Olayların ve Karakterlerin Değerlendirilmesi:
Neriman: Darülfünun’da okuyan ve Fatih’te oturan, bilgili fakat biraz batı hayranı bir kızdır. Neriman’ın Şinasi’ye olan tutum değişikliği Macit ile tanışmasından ve Şinasi’yi biraz doğu hayranı ve batı kültürü karşıtı olarak düşünmesinden kaynaklıdır. Şinasi’nin hiçbir zaman balolara ve eğlencelere gitmeyeceğini düşünmektedir.
Dayısının evine gittiğinde karşılaştığı manzara ve anlatılan hikaye Neriman’ çok etkilemiştir. Hikaye anlatılırken kendisini kızın yerine ve Şinasi’yi de Rus gencin yerine koyarak olayları aklında canlandırmış ve bir karara varmıştır.

Şinasi: Kitapta doğu kültürünün ana temsilcisidir. Neriman’in nişanlısıdır.
Macit: Harbiye’de oturur. Batı kültürüyle yetiştiği için Neriman’ı etkiler.

İlgili Makaleler