Edebi Şahsiyetler

Faruk Geç Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GEÇ, Faruk (1931)

Türk, çizgi romancı. Günlük gazetelerde yayımlanan yapıtlarıyla geniş bir okur kitlesine seslenmiştir.

Adapazarı’nda doğdu. Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde yaptı. Güzel Sanatlar Akademisi’nin (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) İç Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Çizgi romana 1955’te Hürriyet gazetesinde başladı. 1982’de emekli olana değin orada çalıştıktan sonra Güneş gazetesine geçti.

Faruk Geç, Alex Raymond, Hul Hofter, Milton Caniff, Norman Rockwell, Andrew Loomis gibi ünlü çizgi romancılarından etkilenmiş, kendi üslubunu oluştururken onlardan yararlanmıştır. Yapıtlarında genellikle aşk, evlilik ve aile ilişkileri üzerinde durur. Köylü, kentli, zengin ya da yoksul, her kesimden insanın duygularını, zayıflıklarını istek ve özlemlerini yansıtmayı amaçlar. Konularını olağanüstülüklerden uzak olağan, güncel olaylardan seçer. Gerçekçi, en ince ayrıntılara bile önem veren, ama rahat izlenen, yalın bir çizgisi vardır. Çizgi romanda yazım ile çizimi bir bütün olarak görmüş, bu nedenle romanlarını hep kendi yazmış, başka bir yazarla işbirliği yapmamıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Yılların Özlemi; Kutsal Yalan; Kızımı Arıyorum; Dünü Yaşayamazsın; Yeniden Gelen Bahar; Geriye Bakmayacağım; Bir Tadımlık Ölüm; Sonsuz Arzu; Şöhretin Bedeli; Eski Bir Aşk; Ayrılan Yollar.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi