Tarihi Şahsiyetler

Faik Ahmet Barutçu Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Faik Ahmet BARUTÇU Devlet adamı (Trabzon 1894 – Ankara 1959).

Milli Mücadele döneminde Trabzon’daki Mudafaai Hukuk Cemiyeti’nin başkanı olan Barutçuzade Hacı Ahmet Hâmi Bey’in oğlu Faik Ahmet, ilk ve ortaöğrenimini Trabzon’da yaptı, 1918’de İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Aynı yıl Trabzon’a dönerek, Millî Mücadele’yi destekleyen İstikbal gazetesini kurdu. O zamanlar Trabzon’da iki basımevi vardı, ikisinin de sahibi rumdu; üstelik kâğıt ticareti de rumlarm elindeydi. Bu durumda gazeteyi bir süre rum basımevlerinden birinde bastırmaktan baka çare yoktu. Barutçu da öyle yaptı ve kendisi yeni bir basımevi kuruncaya kadar rumları ürkütmemek için Pontos meselesine hiç dokunmadı; hep ulusal birlikten ve birleşmekten söz etti. 1920 yılının başlarında İstanbul’dan getirttiği elle çalışan bir baskı makinesini Trabzon’da babasına ait bir hana yerleştirip gazetesini kendi basımevinde basmağa başlayınca, artık «rum mürettibi dizmezse, rum makinisti basmazsa» kaygılarından kurtulan Faik Ahmet, Kurtuluş Savaşı boyunca Millî Mücadele’yi destekledi, zafer haberlerini duyurarak Trabzonlular’m mücadele heyecanını körükledi.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Trabzon’da avukatlık yapıyor, siyasi olayları da uzaktan izliyordu. 1930’larda C.H.P. saflarına geçişi, hareketli bir siyaset hayatının başlangıcı oldu. Önceleri yalnız Trabzon çevresinde kalan siyasi çalışmalarını, 1939’da Trabzon’dan milletvekili seçilince parlamenter olarak sürdürdü.

Barutçu, Meclis’te daha başlangıçta grup yöneticilerinin dikkatini çekti; kişiliğinin en belirgin yanı, olaylar karşısında soğukkanlılığını koruyabilmesiydi.

İlgili Makaleler