Tarihi Şahsiyetler

Eymen bin Hureym Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Eymen b. Hureym b. Fâtik el-Esedî (0.80/699 [?]) Şair sahâbî.

Aslen Dımaşklı olup sonradan Kûfe’ye yerleşen babası Hureym b. Fâtik ile am­cası Sebre sahâbî idiler. Babasının ve am­casının Bedir Gazvesi’ne katıldığına, ay­rıca amcasının Hudeybiye Antlaşması’nda bulunduğuna dair rivayetler vardır. Abdüllatîf b. Ahmed el-Bikâî her iki kar­deşi Ehl-i Bedir arasında saymaktadır. Bazı kaynaklarda ise Bedir Gazvesi sırasında henüz ergin olmayan Eymen ite babasının ve amca­sının Mekke’nin Fethi’nde İslâmiyet’i ka­bul ettikleri ileri sürülmektedir. Asha­bın hayatına dair eserlerde Eymen’in sahâbî kabul edildiği görülmektedir. Ey­men’in yalancı şahitlik konusunda doğ­rudan Hz. Peygamber’den bir hadis riva­yet ettiği söylenmekle beraber Tirmizî’nin de belirttiği gibi onun Resül-i Ekrem’den hadis işittiği bilinmemektedir.

Siyasî konularda bilgi ve tecrübe sa­hibi olan Eymen hayatı boyunca müslümanlar arasındaki ihtilâflardan uzak dur­maya çalışmıştır. Abdülmelik b. Mervân’ın ona bir miktar para verdiği, ba­basının ve amcasının sahâbî olduklarını hatırlatarak kendisinin de Abdullah bin Zübeyr’e karşı savaşmasının uygun ola­cağını söylediği, fakat Eymen’in, “Ben namaz kılan bir kimseyle savaşmam” di­ye başlayan şiiriyle bu teklifi reddettiği belirtilmektedir.

Devrinin tanınmış şairleri arasında yer alan Eymen’i, kasidelerinde övdüğü kim­selerin meziyetlerini zikrederken müba­lağalı ifadelerden sakındığı için başarılı saymayanlar vardır. Buna karşılık Abdülmelik b. Mervân onu, övdüğü kimselerin özellikle ruhî ve ahlâkî vasıflarını dikkate aldığı için tak­dir etmiştir.

Emevî valilerinden Abdülazîz b. Mer­vân ve Bişr b. Mervân hakkında da şiir­ler söyleyen Eymen, Kûfeli şairlerin ço­ğunun yaptığı gibi gazel tarzında kasi­deler de söylemiştir. Eymen lirik bir şair olup dili fasih, kelime örgüsü sağlam, ifadesi açıktır. Bununla birlikte mânası güç anlaşılan şiirleri de vardır. Medih, hiciv, gazel ve hikmet tarzında şiirler ya­zan Eymen’in Halife Osman’ın ardından yazdığı mersiye bu türün güzel bir örneğini teşkil eder. Abdülazîz b. Mervân ile Bişr b. Mervân’ın, şiirlerini çok beğen­dikleri Eymen b. Hureym’e “halîlü’l-hulefâ” lakabı verilmiştir.

Eymen b. Hureym’in şiirlerinden bazı parçalar çeşitli eserlerde bugüne ulaş­mıştır.

TDV İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler