Tarihi Eserler

Evdir Han (Tarihi Eserler)

Evdir Han

Tarihi-eserler2/edvir_han_1″ 217″ 253″ Antalya’nın 18 km kuzey batısında Antalya—Korkuteli karayolu üzeri Yukarıkaraman mevkisinde yer alan han, 1219 yılında Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan kervansaraydır

Antalya-Alanya yolu üzerinde Alara Çayi’nin kiyidan 15 km.içerideki vadinin baslangicinda Selçuklu kervan yolu üzerinde bulunan Alara Han, ayni zamanda da Alara Kalesi’nin etegindedir. Kitabesinden ögrenildigine göre Sultan I.Alaaddin Keykubat tarafindan, Sultan han ile ayni yilda yaptirilmistir. Ancak Alara Han Sultan han’indan çok farkli bir plan düzeni göstermektedir.

Alara Hani 34.50×45.00 m. ölçüsünde dikdörtgen planlidir. Ana duvarlarin girise göre sag yan cephesinde üç, karsi cephesinde iki, üçgen payanda ile duvarlar takviye edilmistir. Bezemesiz olan portali ayri bir özellik tasimakta, iç plan düzeni de diger Selçuklu hanlarindan ayrilmaktadir.

Giris kapisinin iki yanindaki disariya dogru taskin kare kulelerle küçük bir kale görünümündedir. Tamamen kesme tastan olan duvarlar son derece saglam yapilmistir. Giristeki iki kule arasinda büyük sivri kemerli nis içerisine alinmis Tarihi-eserler2/edvir_han_111″ 218″ 275″ giris kapisi bulunmaktadir. Bu kapinin üzerine alti satir halinde kitabe yerlestirilmistir. Ancak bu kitabenin birinci satiri kirilmis ve günümüze gelememistir.

Giris kapisinin arkasindaki küçük bir eyvandan küçük avluya geçilmektedir. Bu küçük avlunun sag ve solunda küçük hücreler ile üzerleri besik tonozlu avluya açilan koridorlar bulunmaktadir. Bu koridorlar hanin dis kenarlari boyunca uzanmaktadir. Buradaki hücrelerin hana gelen yolcularin hizmetine ayrildigi anlasilmaktadir.

Giris kapisinin karsisina gelen ikinci bir kapi ile de iç avluya geçilmektedir. Iç avlunun iki yaninda kapali eyvan seklinde hücreler siralanmistir. Bu hücreler ayni zamanda arkalarinda bulunan ve iç avlu boyunca uzanan kemerlerle takviyeli tonozlu ahirlara açilmaktadir. Bu iç avlu, kalin duvarlari ile adeta hanin içerisinde ikinci bir han gibidir. Iç avlu üç tarafi oldukça kalin tas payelerin tasidigi besik tonozlu bölümlere ayrilmistir. Iç avlu etrafindaki odalarin ahirlara bakan pencerelerinin yanlarinda aslan baslarina benzeyen masklar bulunmaktadir. Büyük olasilikla bunlar, koruyucu amaçlidir. Nitekim giris kapisinin kemeri üzerindeki kitabenin alt köselerinde de buna benzer aslan baslarina rastlanmaktadir.

 

 
Tarihi-eserler2/edvir_han_11″ 468″ 160″