Edebi Şahsiyetler

Eugenio Montale Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MONTALE, Eugenio (1896-1981)

Italyan, şair. Kapalı şiir anlayışının İtalya’daki en önemli temsilcilerinden biridir.

12 Ekim 1896’da Cenova’da doğdu, 12 Eylül 1981’de Milano’da öldü. Cenova Üniversitesi’nde edebiyat derslerine devam etti. Kendini müzik çalışmalarına adayabilmek için öğrenimini yarıda bıraktı. Bariton Sivori’den şan dersleri aldı. I.Dünya Savaşı’nda subay olarak çeşitli cephelerde savaştı. Savaştan sonra kendini tümüyle edebiyata verdi. 1922’de Torino’da yayımlanmaya başlayan Primo Tempo adlı edebiyat dergisinin kurucuları arasında bulundu. 1927’de Floransa’da bir yayınevinde çalışmaya başladı. 1929-1938 arasında aynı kentteki Gabinetto Vieus-seux Kitaplığı’nın yöneticisi oldu. Faşist rejime karşı çok kayıtsız kaldığı ve Ulusal Faşistler Partisi’ne katılmayı kabul etmediği için görevinden alındı. Solaria gibi çeşitli edebiyat dergilerinde eleştiri yazıları yazdı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Milano’ya yerleşti. 1948’den sonra İtalya’nın önemli gazetelerinden Corriere della Sera’da yazarlık yaptı. Son yıllarına değin edebiyat ve müzik eleştirileri yazdı. 1962’de Lincei Akademisi’nin Uluslararası Edebiyat Ödülü’nü ve 1975’te Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

1925’te yayımladığı ilk şiir kitabı Ossi di seppia’ da (“Mürekkepbalığı Kemikleri”) o günlerin karamsarlığını tüm gerçeği ile yansıttı. Liguria yöresinin sarp ve yalın doğa görüntülerini de katarak şiirlerindeki karamsar özü bunlarla betimledi, ikinci şiir kitabı Occasioni’de (“Rastlantılar”) kapalı anlatımlar kullanmayı en ileri aşamaya götürdü. Simgelere ağırlık veren üslubu, anlaşılması çok zor bir hale geldi. Bununla birlikte Occasioni’ deki şiirler 20.yy İtalyan şiirinin en iyi örnekleri arasında sayılır.

Montale 1956’da La bufera e altro (“Fırtına ve Başka Şiirler”) adlı üçüncü şiir kitabını yayımladı. Kitabın ilk bölümlerinde yer alan ve 1943-1946 arasında yazdığı şiirlerinde II.Dünya Savaşı olaylarından yola çıkarak karamsar duygularını yansıtmayı sürdürdü. Aynı kitaptaki daha sonra yazılmış şiirlerinde ise anlatımındaki geriliminin dikkati çekecek biçimde yumuşadığı ve sözcükler ile anlamları arasındaki ilişkilerin daha dengeli bir hale gelmiş olduğu görülüyordu. 1971’de yayımladığı Sat ura’diki 118 şiirinde lirik bir üsluba yaklaştı, ilk dönemindeki kötümserlikten ve soyutlamalardan uzaklaşıp daha açık seçik bir anlatıma yöneldi.

Montale’nin simgeci şiirlerine yorum getirmek zordur. Üstü kapalı, gizli anlamlar yüklü sözcükleri kullanma özelliği ona, anlaşılması güç, kapalı, karanlık bir şair olarak ün kazandırmıştır. Yaşamı ve şiiri arasında kurduğu titiz dengeyle çağdaş Batı şiirinin önemli bir şairi olmuştur. Shakespeare, T.S.Eliot, H.Melville’den çeviriler de yapmıştır. Türkiye’de 1975’te şiirlerinden yapılan bir derleme Seçme Şiirler adıyla yayımlanmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Ossi di seppia, 1925, (“Mürekkep-balığı Kemikleri”); Le occasioni,939, (“Rastlantılar”); La bufera e altro, 1956, (“Fırtına ve Başka Şiirler”); Satura, 1971; Diaro del ’71 e del’ 72, 1973, (“71 ve 72 Günlüğü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler