Tarihi Şahsiyetler

Eugene Freyssinet Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FREYSSINET, Eugene (1879-1962) Fransız yapı mühendisi. Gerek yaptığı deneyler, gerekse uyguladığı yapılarla donatılı betonun gelişmesine büyük katkılarda bulunmuştur.

13 Temmuz 1879’da Objat’da doğdu, 8 Haziran 1962’de St. Martin-Vesubie’de öldü. Charles Rabut’ nün (1852-1925) donatılı beton kurslarına katıldı. 1905’te Moulins’de köprü ve yol mühendisi olarak çalışmaya başladı. Bir süre sonra Bourges karayolları bölgesine atandı. 1907’de, biçimleri ve yepyeni teknikleriyle, Maillart’ın köprülerinin yanı sıra, zamanının en cesur örnekleri arasında yer alan Le Veurdre ve Boutiron köprülerini gerçekleştirdi. 1913-1928 arasında büyük bir inşaat şirketinin teknik müdürlüğünü yaptı. Bu görevi sırasında donatılı beton konusunda yeni olanaklar aradı.

1917’de yaptığı bir deneyle, betonun yoğunluğunun ve yük taşıma gücünün titreşim yoluyla daha da artırılabileceğini buldu. Bir yandan da donatılı beton yapılardaki statik nitelikleri yetkinleştirmeye, deformasyonları önlemeye ve bunlara daha narin, ama dayanıklı biçimler kazandırmaya çalıştı. 1930’da yaptığı ve 187 m’yi geçen Plougastel Köprüsü, zamanının en büyük açıklıklı donatılı beton köprüsü oldu. 1933 dolaylarında iyi bir ön gerilimli yapı öğesinin ancak betona ve çeliğe çok yüksek bir gerilim verilerek sağlanabileceğini ileri sürdü. Çeşitli deneyler sonucu yüksek gerilimin betonun direncini artırdığını ortaya koydu. Özellikle çok katlı yapılarında ve yeraltı inşaatlarında bu buluşlarını uyguladıysa da çok ilgi çekmedi. Ancak 1938’de gerilim vermeyi kolaylaştıran aracı geliştirmesinden sonra, yöntemleri bütün dünyada kullanılmaya başladı.

Freyssinet, köprüler, yollar, havagemisi ve uçak hangarları, su depoları, kabuk örtüler başta olmak üzere, çeşitli yapılar gerçekleştirmiş, donatılı beton konusunda çok önemli buluşlar yapmıştır. Mimarlık alanındaki önemi, geçtiği açıklıkların büyüklüğünden ve gerçekleştirdiği konstrüksiyonlardaki cesur tutumundan değil, alışılmamış şaşırtıcı, ama aynı oranda akılcı ve dengeli biçimsel çözümlere ulaşabilmesinden kaynaklanır. Çok büyük açıklıkları geçerken bile küçük kesitler ve narin biçimler elde etmeyi başarmış, yapının yerine ve işlevine uygun malzeme ve yapım yöntemleri kullanmıştır. Buluşlarını açıkladığı yazıları ve tezleriyle çeşitli ödüller almış, bilimsel kuruluşların onur üyesi olmuş, dünyanın önde gelen birçok üniversitesince kendisine onursal doktorluk unvanı verilmiştir.