Filozof Biyografileri

Eugene Fourniere Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Zamanla L’Egalite’de savunulan bu görüşlerden uzaklaşan Fourniere, dergiden ayrıldı ve işçi sorunlarına idealist ve ahlaki “bir açıdan yaklaşan Benoit Malon’la ilişki kurdu. 1882’de Besseges ve Grand Combe’daki grevleri desteklediği gerekçesiyle 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. L’Egalite ile ılımlı bir sosyalizm anlayışını savunan Proletaire dergisi etrafında oluşan gruplar arasındaki anlaşmazlıklar 1882’de Saint-Etienne Kongresi’nde uç noktasına vardı. Guesde ve arkadaşları, aralarında Fourniere’nin de bulunduğu sosyalizme tedrici olarak ulaşılabileceğini savunan “olabilirciler”le (possibilistes) tüm ilişkilerini kestiler.

1885’te B. Malon Revue socialiste dergisini kurunca Fourniere bu dergiyle yakın bir işbirliği içine girdi. 1894-1898 arasında Paris Belediye Meclisi üyesi oiarak görev yaptı. 1898 seçimlerinde milletvekili seçildi. Dreyfus olayı sırasında Dreyfus’un suçsuz olduğunu savundu. 1902’ye kadar mecliste kaldığı dönem boyunca, işçilerin lehine parlamenter kazanımlar için mücadele etti. 1902’de kurulan Fransız Sosyalist Partisi’ni destekledi. 19Ö4’te Ecole Polytechnique’de iktisat profesörü oldu. 1905’te Conservatoire National des Arts et Metiers’de (Ulusal Sanatlar ve Meslekler Konservatuvarı) sosyoloji dersleri verdi. Malon’un ölümü üzerine 1905-1911 arasında Revue socialiste dergisinin yöneticiliğini üstlendi. Mesleki birliklerin örgütlenmesi için çaba gösterdi.

Fourniere, Saint-Simon, Fourier ve Proudhon gibi düşünürlerin görüşlerinden etkilenmiştir. Marx ve Engels’in tarihsel maddecilik görüşünün, ahlaki ve siyasal sorunların çözümünü zorlaştırdığını öne süren Fourniere, Proudhon’un sosyalizmin gerçekleşmesinde itici güç olarak gördüğü adalet kavramını ön plana çıkarmıştır. Sosyalizmin, mesleki ve sendikal mücadelelerden kaynaklanan bir mücadeleyle gelişeceğini kabul eden Fourniere, bu süreçte orta sınıfların güçleneceğini ve kapitalist toplumdaki iktisadi bunalımların daha seyrek ortaya çıkacağını öne sürmüştür.