Filozof Biyografileri

Eugen Slutsky Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Slutsky 1915’te “Sulla teoria del bilancio del consumatore” (“Tüketici Bütçesi Kuramı Üzerine”) adıyla, İtalyanca olarak yayımladığı makalesinde, tüketici davranışı konusunda yeni bir matematiksel yaklaşım getirdi. Yayımlandığı yıllarda pek dikkat çekmeyen bu makale, 1930’larda tüketici davranışı kuramı üzerinde çalışan Hicks ve Ailen tarafından keşfedildi ve 1936’da özet olarak yeniden yayımlandı. İktisat ders kitaplarında tüketici davranışına ilişkin bölümler, Hicks ve Allen’ın diğer çalışmalarının yanı sıra, Slutsky’nin bu makalesi üzerine kurulmuştur. Slutsky’nin bu konuya katkısı, gelir ve fiyat değişikliğini, tüketici talebi üzerinde iki ayrı etki olarak çözümlemesidir. Bir malın fiyatındaki değişiklik bir yandan göreli fiyatlarda bir değişikliğe ve ikame etkisine, diğer yandan gerçek gelirde bir değişikliğe ve gelir etkisine yol açar. Tüketici ilk durumda aynı kayıtsızlık düzeyinde iken, ikinci durumda farklı bir kayıtsızlık düzeyine kayar.

Sonraki yıllarda, Slutsky’nin çalışmalarında matematiksel istatistik ve olasılık kuramı ağırlık kazandı. 1927’de olasılıksal (stokastik) süreç ve zaman serileri çözümlemesi üzerine Rusça olarak yayımladığı “Çevrimsel Süreçlerin Kaynağı Olarak Rasgele Nedenlerin Toplamı” adlı makalesi, G.U.Yule’un çalışmalarıyla birlikte zaman serileri konusundaki sonraki çalışmaları, L.Bachelier ve A.Markov’un çalışmalarıyla birlikte olasılık kuramı üzerindeki çalışmaları geniş ölçüde etkiledi. Bilim ve teknolojinin birçok dalında yaygın kullanımı olan dizisel ilişki ya da geciktirmeli ilişki kavramı üzerine kurulu bu makalesinin asıl amacı, bir rasgele seriden, hareketli toplam ya da fark yardımıyla, bir salınımlı serinin oluşturulabileceğini göstermektir. Böyle oluşturulan salınımlı seriler, değişen salınım uzunluğu ve genişliği açısından, yaklaşık bir düzenlilik gösterirler ve birçok iktisadi zaman serisinin benzeridirler. Bu seriler, belirli koşullar altında bir sinüs eğrisine yaklaştırılabilir. Slutsky’nin ulaştığı sonuçlar, hareketli ortalama eğiliminin bir serideki gerçek salmımları bozup bozmadığı sorunu ve iktisadi zaman serilerinin yapısı ile ilgili araştırmalar için büyük değer taşımıştır. Slutsky, olasılıksal süreçlerin parametrelerinin kestirimleri üzerine de birçok makale yazmış, matematiksel istatistik ve olasılık kuramı üzerine yazılarını Izbrannye trudy (“Seçme Çalışmalar”) adı altında toplamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Tablitsy dlia vychisleniia nepolnoi F-funktsii i funktsii veroiatnostiyf > (ö.s.), 1950,(“Eksik T-fonksiyonu ve X ‘Olasılık Dağılımının Hesaplanması İçin Tablolar”); Izbrannye trudy, (ö.s.), 1960, (“Seçme Çalışmalar”).

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler