Filozof Biyografileri

Etienne de La Boetie Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LA BOETİE, Etienne de (1530-1563)

Fransız siyaset kuramcısı ve yazar. Krallık yönetimini eleştirdiği kitabıyla tanınmıştır.

1  Kasım 1530’da Perigord bölgesinde Sarlat’ta doğdu, 18 Ağustos 1563’te Germignat’ta öldü. Borde-aux’da Guyenne Koleji’nde öğrenim gördü. 16 yaşına gelinceye değin birçok Yunan klasiğini Fransızca’ya çevirdi. Fransa’da krallık yönetiminin halk üzerindeki baskısına karşı çıktı. 1552’de Bordeaux Parlamentosu’na danışman oldu. Orada 1558’de aynı göreve atanan Montaigne ile tanıştıktan sonra ikisi arasında yakın bir dostluk kuruldu.

La Boetie 16 ya da 18 yaşındayken ünlü kitabı Discours de la servitude volontaire’i (“Gönüllü Kölelik Üzerine Söylev”) yazmıştır. La Boetie’nin bu kitabı, Machiavelli’nin 1532’de yayımlanan Prince (“Prens”) adlı yapıtına karşı bir yanıt olarak yazdığı sanılmaktadır. Kitabında baskıcı krallık yönetimini kuramsal düzeyde eleştiren La Boetie, hümanist bir yaklaşımla insanların özgürlüklerine sahip çıkmaları gerektiğini savunmuştur. Ona göre krallık yönetimi, ancak toplumu oluşturan insanlar onayladığı sürece varlığını sürdürebilir. Diğer bir deyişle krallığa bağımlı olmayı ifade eden siyasal kölelik, gönüllü olarak yapılan bir tercihtir. Siyasal kölelik ancak, halk krallık yönetimine verdiği desteği çekip özgürlüklerine sahip çıktığında son bulacaktır.

La Boetie, adının yaygınlaşmasını kısmen Montaigne ile olan yakın dostluğuna borçludur. Montaigne, La Boetie’nin ölümünden sonra 1571 ’de onun çalışmalarını yayımlamıştır. Bu derlemede yer almayan Discours’un tamamı daha sonra, 1576’da bir derleme içinde yayımlanmıştır. Krallık yönetiminin baskısı ve dinsel katliamlar ortamında ancak kısa bölümleri yayımlanıp, elden ele dolaşan Discours’a Fransız Protestanları sahip çıkmışlardır. Daha sonraki dönemlerde bu kitap krallık yönetimlerine karşı gelişen özgürlükçü hareketlere esin kaynağı olmuştur. La Boetie edebiyatla ilgili çalışmalar da yapmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Oeuvres Completes, (ö.s.), L. Feugere (der.), 1846, (“Toplu Eserler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi