Edebi Şahsiyetler

Ersin Alok Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ALOK, Ersin (1937)

Türk fotoğrafçı, ressam ve yazar. Doğa görüntülerini, yapıları konu alan fotoğraflar ve belgesel filmleriyle tanınmıştır.

18 Ağustos 1937’de İstanbul’da doğdu. İstanbul İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi Gazetecilik ve Ticaret bölümlerini ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi. “Resim Analizleri Reanimasyonu” üzerine bir uzmanlık tezi hazırladı. Güzel Sanatlar Akademisi Fotoğraf Ensti-tüsü’nün kurulmasına öncülük etti ve burada öğretim görevlisi olarak çalıştı.

1950’de Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakülte-si’nde ilk resim sergisini açtığında henüz on üç yaşındaydı. 1953-1965 arasında yoğun olarak resim çalışmalarını sürdürdü. Bu dönemde 17 kişisel sergi açtı. Değişik tonlardaki lekeleri dengelemeye çalıştığı resimlerinde psikolojik konulara ağırlık verdi.

Alok, daha sonra, resmin derinlik boyutundan yoksun olduğu düşüncesiyle heykele yöneldi. Metal çubuklar ve alanlarla altı boyutlu mekân oluşturmayı denedi. Ancak, bir süre sonra, yaşamı ve doğayı fotoğrafla yansıtmayı seçti. 1966’da profesyonel fotoğrafçılığa başladı. Fotoğraflarında doğa, ağırlıklı bir yere sahiptir. Ürünlerinin önemli bir bölümünü dağ ve sualtı fotoğrafları oluşturur. Ayrıca, mimarlık yapıtlarını ve sanayi kuruluşlarını görüntülemiştir. Bunun dışında, konferanslar, saydam (dia) gösterileri, sergiler ve çeşitli yazılarla etkinliğini sürdürmektedir.

1970’ten sonra belgesel filmler yapan Alok, bunlarda da, çoğunlukla Türkiye’nin doğal ve tarihsel görünümlerini konu aldı. Ayrıca, İlk Çağ sanatı alanında araştırmaları ve kimi bulgulan vardır. Kaya resimleri, geleneksel Türk mimarisi ve doğa üzerine yapıtları yayımlanmıştır.

Arkeolojik ve Mimari Fotoğraf çekimi konusunda gerçekleştirdiği buluşlarıyla da ünlüdür. Fotoğrafta renk, kontraslığın kontrolu, mavinin kuvvetlendirilmesi v.b. gibi konularda keşifleri vardır.

Dijital fotoğraf konusunda yeni programlar ve özellikle fotoğrafın dijital ortama nakledilmesi ve renk kontrollerinin aslına uygun olarak sanal ortamda baskıya hazır olarak yapılması konusunda stüdyosunda büyük olanaklar hazırladı (1999).

Türkiye’de, ilk olarak 360 derecelik görüşle, eskiz olarak fotoğraf çekimini gerçekleştirdi (1986). Halen dijital fotoğrafın, fotoğraf özellikleri konusunda çalışmalar yapmaktadır. Alok, çalışmalarına a. Fotoğraf & Film Stüdyosu’nda devam etmektedir.

•    YAPITLAR (başlıca): Fotoğraf Sergisi: Türk Mimari Eserleri (İstanbul Yapı ve Kredi Bankası), 1966; Absürd (Paris, V. Photographie Biennale de Paris, I. Ödül), 1967; Dağlarımız (İstanbul Alman Kültür Merkezi), 1969; Kayaüstii Resimlerimiz (İstanbul Alman Kültür Merkezi), 1970; Ormanlar Üzerine Çeşitlemeler (Roma, II. Photographie Biennale, I.Ödül), 1970; Dağların Dili (İstanbul, Yapı ve Kredi Bankası), 1970; Doğa, (Brüksel, I. Photographie Biennale, I.Ödül), 1971; Ormanlar Üzerine Çeşitlemeler (Sofya, I. Photographie Biennale, I.Ödül), 1973; Yalnız insan (Varşova II. Photographie Biennale, I.Ödül), 1974; Çıplak Doğada İnsan (İstanbul Amerikan Kültür Merkezi), 1976; İnsan ve El Sanatları (Seattle, USA) 1979; Dağ’a Sevgi (Ankara Sanat Sevenler Kulübü), 1981. Belgesel Film: Dağlar, 1972; İshak Paşa Sarayı, 1972; Akdamar Kilisesinde Zaman, 1973; Kayaüstii Resimleri, 1973; Rönesansı Etkileyen Kilise Resimleri, Kapadokya, 1974; Bir Türk Evi, Safranbolu, 1975; Zoma 1, 1979; Zoma 2, 1979; Türkiye’nin Kuş insanları, 1980; Çölde Fırtına, 1981.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi & fotografya.gen