Edebi Şahsiyetler

Erol Keskin (oyuncu) Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

KESKİN, Erol ( 3 Kasım 1931 – İstanbul) Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. Çağdaş oyunculuk sanatındaki gelişmeleri izleyen ve yorumlarında başarıyla kullanan bir oyuncudur.

1 Ocak 1933’te İstanbul’da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Tiyatroya öğrencilik yıllarında başladı. Akademi’deki amatör tiyatro topluluğunda sahneye çıktı, Cep Tiyatrosu’nda amatörlüğünü sürdürdü. 1957’de Dormen Tiyatrosu’nda profesyonel oldu. Avni Dilligil, Oral-oğlu ve Saat 6 tiyatrolarında çalıştı. Daha sonraki yıllarda İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda oynadı. 1967’de Ti-Sen’in (Türkiye Tiyatrocular Sendikası) kurulmasında önemli bir rol oynadı. Sendikanın kurucu başkanlığını ve genel başkanlığını yaptı. 1970’te aldığı bir bursla ABD’ye gitti, tiyatro ve sinema üzerine incelemelerde bulundu. 1971’de Ti-Sen temsilcisi olarak SSCB’de Özbekistan’ın Taşkent kentinde yapılan Aktör ve Ulusal Kültür Sempozyumu’na katıldı. Beş yıl aradan sonra 1975’te Brecht’in Galile’nin Yaşamı oyununda Gaiile rolüyle İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda yeniden sahneye çıktı.Yaş haddinden dolayı emekli oldu.

Keskin ayrıca birçok filmde rol aldı, televizyon dizi film yapımında çalıştı, senaryo yazarlığı ve Lütfi Akad’m yönetmen yardımcılığını yaptı. 1965-1966 döneminde Şehir Tiyatrosu’nda oynanan Oppenheimer Davası’ndakı rolüyle İlhan İskender Ödülü’nü, Haldun Dormen’in yönettiği Bozuk Düzen ve Güzel Bir Gün İçin adlı filmlerin senaryo çalışmaları ile de Antalya Film Şenliği’nde iki yıl üst üste Altın Portakal Ödülü’nü kazandı.