Edebi Şahsiyetler

Erol Akyavaş Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AKYAVAŞ, Erol (1932 – 3 Kasım 1999)

Türk ressam. Türk minyatür sanatının öğelerini modern resim anlayışı içinde kullanmıştır.

İstanbul’da doğdu. Devlet Güzel Sanatlar Akademisinden mezun olduktan sonra öğrenimini Floransa Güzel Sanatlar Akademisi’nde sürdürdü. Daha sonra Paris’te F. Leger ve A. Lhote atölyelerinde çalıştı.

ABD’ye yerleşen ve halen New York’ta yaşayan Erol Akyavaş, bugüne değin çeşitli ülkelerde kırktan fazla sergi açtı.1960 yılında daha yirmi dört yaşındayken, The Glory of the Kings (“Kralların Şanı”) adlı yağlıboya tablosu New York Modern Sanatlar Müzesi’nce satın alındı.

Mimari ve fotoğrafçılık alanındaki çalışmalarıyla da tanınan sanatçı, Göreme Üçhisar Köyü’nde gerçekleştirilen kaya içine oyma otel projesi ile ilgi topladı. Türk evleri üzerine belgesel bir kitap hazırladı. 1970’lerde yapıtlarında Türk minyatür sanatının öğelerini kullanarak minyatür sanatıyla modern resim anlayışını kaynaştırmayı amaçladı. Resimlerinde kale duvarları, piramitler, kafesler gibi sınırlayıcı elemanlar kullanmıştır.
Eleştirmenlerce Gerçeküstücü olarak nitelendirilen Akyavaş hiçbir zaman tam bir gerçeküstücü olmamıştır. Yaşamının değişik dönemlerinde birbirinden farklı ürünler vermiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): The Glory of the Kings (“Kralların Şanı”), 1954; Kompozisyon, (“Yağlıboya), 1968; Kompozisyon, (Yağlıboya), 1976.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi