Edebi Şahsiyetler

Ernst Neufert Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

NEUFERT, Ernst (1900)

Alman, mimar. Temel başvuru kitapları hazırlamıştır.

15    Mart 1900’de Unstrut’ta, Freyburg’da doğdu. Weimar’daki Bauhaus’da öğrenim gördü. 1924’ten 1926’ya değin Gropius’un yanında çalıştı. 1926-1929 arasında Weimar’daki çeşitli eğitim kuramlarında ders verdi. Aynı yıllarda mimar O.Bartning ile birlikte çalıştı. 1945’ten başlayarak Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

Neufert önemli sayıda sanayi merkezi ve yerleşme tasarlamışsa da, daha çok yapılardaki boyutlar, oranlar ve düzenleme yöntemleri üstüne yaptığı araştırmalarıyla tanınmıştır. Bauentwurfslehre (Yapı Tasarımı Temel Bilgileri) adlı kitabında, okul, hastane ve otel gibi farklı amaçlara yönelik çeşitli yapı türlerini bütün mekânlarıyla, içlerindeki eşyaların biçimleri, boyutları ve bunların kullanımı sırasında gereken alanları da kapsayacak biçimde tek tek ele alarak, işlevleri ve iç düzenlemeleri açısından incelemiştir. Bauordnungslehre (“Yapı Düzenleme Bilgisi”) adlı yapıtında ise, özellikle yapı üretimi sanayiinde kullanılabilecek!ölçü ve oranlar geliştirmiştir. Bu iki önemli yapıtı daha sonra birçok dile çevrilmiş ve tüm dünya mimarları için temel elkitapları niteliği kazanmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): 25 VVohnhduser aus Holz, 1934, (“25 Ahşap Konut”); Bauentıvurfslehre, 1936, (Yapı Tasarımı Temel Bilgileri); Bombensicherer Luftschutz im Wohnungsbau, 1941, (“Bombardımana Dayanıklı Konut Yapımı”); Der Mieter hat das Wort, 1943, (“Söz Kiracıda”); Bauordnungslehre, 1943, (“Yapı Düzenleme Bilgisi”); Welleternit Handbuch, 1959, (“Dalgalı Eternit Elkitabı”); Welche Hallen für die Industrie, 1962, (“Endüstri için Salonlar”); Abmessungen für Fertigteile, 1965, (“Hazır Yapı Öğeleri Boyutları”); Das Massgebende, 1965, (“Ölçüt”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler